Profitul Credit Agricole a crescut cu aproape 30% în T1, datorită redresării subsidiarei din Italia

Profitul Credit Agricole, a treia mare bancă listată din Franţa, a crescut cu 29,6% în primul trimestru din 2014, datorită reducerilor de costuri şi îmbunătăţirii situaţiei financiare a subsidiarei din Italia, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 09:33
Profitul Credit Agricole a crescut cu aproape 30% în T1, datorită redresării subsidiarei din Italia

În perioada ianuarie – martie 2014, profitul net a urcat la 868 de milioane de euro (1,2 miliarde de dolari), de la 469 de milioane de euro în primul trimestru din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 868 de milioane de euro.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat un declin de 1,2% în primele trei luni ale anului, în timp ce provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 20%.

Credit Agricole, care alături de celelalte mari bănci europene vinde active pentru a-şi majora capitalul şi îmbunătăţi profitabilitatea, a anunţat finalizarea vânzării participaţiei deţinute la compania de brokeraj Newedge grupului Societe Generale. De asemenea, banca a acceptat vânzarea participaţiei de 50% în subsidiara sa din Belgia, Crelan.

Credit Agricole a anunţat recent că are ca obiectiv majorarea profitului net cu 60%, la peste patru miliarde de euro în 2016, datorită reducerilor de costuri. Banca va scădea costurile cu 520 de milioane de euro în următorii trei ani, pentru a majora rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) la 12% în 2016, de la 9,3% în 2013.

Planul băncii este în linie cu estimările analiştilor, care se aşteaptă ca în următorii ani Credit Agricole să-şi scadă costurile şi să ţină sub control provizioanele, pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea.

Banca are ca obiectiv o creştere anuală a veniturilor de 3% între 2014 şi 2016, cel mai semnificativ avans urmând să vină de la diviziile de retail, de gestionare a activelor şi de asigurări.

‘Italia este a doua cea mai mare piaţă a noastră. Suntem încrezători în capacitatea diviziei italiene Cariparma de a se redresa şi de a controla riscurile’, a declarat directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet.

De asemenea, banca estimează o creştere profitabilă în Polonia, Ucraina, Maroc şi Egipt.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Credit Agricole ar urma să crească la peste 10,5% până în 2016.

După o pierdere de 1,47 miliarde de euro în 2010, Credit Agricole a înregistrat pierderi record de 6,47 miliarde de euro în 2012 provocate de importante deprecieri de active la filiala din Grecia, Emporiki. Anul trecut, Credit Agricole a vândut Emporiki către Alpha Bank pentru un euro, în condiţiile în care în 2006 a plătit 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.

Pe piaţa din România, în 2012, Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni al subsidiarei Emporiki Bank de către Credit Agricole.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...