Profitul Erste a scăzut cu 4,6% în primul trimestru, în urma majorării costurilor administrative

Grupul bancar austriac Erste a raportat un profit uşor sub estimările analiştilor în primul trimestru din 2017 deoarece proiectele IT au dus la o creştere a cheltuielilor de personal şi a altor cheltuieli, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 05 mai 2017, 07:30
Profitul Erste a scăzut cu 4,6% în primul trimestru, în urma majorării costurilor administrative

În primele trei luni din acest an, profitul net a scăzut cu 4,6%, la 262 de milioane de euro (288 de milioane de dolari), comparativ cu perioada similară din 2016, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un câştig de 270 de milioane de euro.

”Am avut un început bun de an, iar profitul net de 262 milioane de euro din primul trimestru demonstrează acest lucru. Performanţa a fost susţinută şi de mediul macroeconomic sănătos din Europa Centrală şi de Est şi de menţinerea tendinţelor pozitive de anul trecut: volumul creditelor a crescut într-un ritm stabil în special în segmentul de retail, costurile de risc sunt în continuare la minime istorice, calitatea activelor a rămas foarte bună, cu o rată a creditelor neperformante de sub cinci procente. Astfel, am putut menţine un nivel ridicat de capitalizare, cu un indice al capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat parţial) de 13%. Baza noastră de costuri a crescut în primul trimestru. Această evoluţie a fost parţial generată de cheltuielile necesare pentru îndeplinirea cerinţelor de reglementare şi, în principal, de investiţiile pentru extinderea în continuare a serviciilor pe care le putem oferi digital clienţilor noştri – un domeniu în care deja suntem frecvent consideraţi deschizători de drumuri în industria bancară din Europa. Ne bucură faptul că performanţele noastre au fost recent confirmate de agenţiile de rating, Standard &Poor’s şi Fitch îmbunătăţind calificativele noastre de rating pe termen lung la ‘A minus’ (cu perspectivă pozitivă) şi, respectiv, ‘A minus’ (cu perspectivă stabilă). Tendinţele de la nivelul grupului se regăsesc şi în plan local: toate subsidiarele noastre au avut un prim trimestru profitabil în 2017”, a afirmat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank AG.

Venitul net din dobânzi s-a situat la 1,051 miliarde de euro în primul trimestru din 2016, în scădere cu 3,7% faţă de perioada similară din 2016, în pofida creşterii activităţii de creditare, în principal din cauza veniturilor mai mici din dobânzi aferente portofoliului de obligaţiuni guvernamentale şi pe fondul unui efect de ”unwinding’ (actualizare a fluxurilor de numerar aferentă activelor depreciate) mai redus, se arată într-un comunicat al Erste.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 3,3%, la 457,7 milioane de euro, în timp ce venitul net din tranzacţionare a scăzut cu 5,1%, la 48,6 milioane de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 0,9%, la 1,018 miliarde de euro, în principal din cauza majorării cheltuielilor de personal cu 1,1%, la 571,7 milioane de euro. Acest indicator include înregistrarea plăţii în avans a majorităţii contribuţiilor anuale pentru schemele de garantare a depozitelor, în valoare totală de 64,7 milioane de euro. În consecinţă, profitul operaţional a scăzut cu 3,4%, la 599,2 milioane de euro. Raportul cost/venit în primul trimestru din 2016 s-a situat la 63,0%, faţă de 61,9% în perioada similară din 2016.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare depreciate au rămas în apropierea minimelor istorice, la 65,8 milioane de euro, respectiv 19 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi. Rata creditelor neperformante s-a menţinut la 4,9%, faţă de 4,9% la 31 decembrie 2016.

Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 13,0%, faţă de 13,4% la 31 decembrie 2016, iar indicele de capital total (Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 18,4%, faţă de 18,5% la 31 decembrie 2016.

Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării. Estimările privind creşterea reală a PIB-ului în 2017 se situează între 1,5% şi 4,5% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est (CEE), inclusiv Austria. Creşterea reală a PIB-ului este generată în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din CEE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni, se arată într-un comunicat al Erste.

Grupul bancar are ca obiectiv o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% (pe baza capitalului tangibil mediu în 2017). Ipotezele de bază sunt: venituri în stagnare în cel mai bun caz (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite); creştere de 1-2% a costurilor generate de cerinţele de reglementare şi de proiectele de digitalizare; creşterea costurilor de risc, deşi acestea vor continua să fie la minime istorice.

Riscurile privind perspectivele fac referire la impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative, riscurile politice precum cele legate de alegerile care au loc în economiile cheie ale UE, riscurile geopolitice şi cele economice globale, iniţiativele de protecţie a consumatorilor.

În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...