Profitul Erste Group a scăzut cu 16,2% în primele nouă luni din acest an

Erste Group a înregistrat un profit net de 987,6 milioane euro în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 16,2% faţă de perioada similară din 2016, când a raportat 1,18 miliarde de euro, rezultat ce a fost influenţat de câştigul obţinut în urma vânzării acţiunilor VISA Europe, de 138,7 milioane euro, se arată într-un comunicat al grupului bancar austriac transmis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 03 nov. 2017, 08:33
Profitul Erste Group a scăzut cu 16,2% în primele nouă luni din acest an

‘Suntem mulţumiţi de cele mai recente rezultate, obţinute datorită unei creşteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de şapte puncte de bază, şi unei calităţi foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008. Depozitele au continuat să crească susţinut, înregistrând un avans extrem de puternic de 7,5 procente, în pofida mediului caracterizat de dobânzi reduse şi a impactului nefavorabil pe care îl are acesta asupra economisirii, astfel că totalul depozitelor clienţilor a ajuns la 148,4 miliarde de euro. Acest fapt continuă să fie unul dintre principalii factori de susţinere a excelentei lichidităţi şi poziţiei de finanţare de care dispune Erste Group. Capitalizarea noastră continuă să fie solidă, cu o rată a capitalului comun de rang 1 CET1 Basel 3 implementat parţial de 12,8 procente la finalul lunii septembrie 2017. Un alt semnal că multe dintre lucrurile pe care le facem sunt în direcţia cea bună: toate cele trei mari agenţii de rating ne-au îmbunătăţit calificativele pe parcursul anului, iar în această săptămână Standard & Poor’s tocmai ce a evaluat în urcare ratingul nostru pe termen lung la ‘A’ cu perspectivă pozitivă. Rezultatele pe care le prezentăm astăzi sunt pe deplin în conformitate cu ţintele noastre pentru anul 2017 şi demonstrează faptul că avem rezultate stabile chiar şi într-un mediu marcat de persistenţa dobânzilor scăzute’, a declarat Andreas Treichl, director general al Erste Group Bank.

Venitul net din dobânzi s-a diminuat la 3,22 miliarde de euro, în pofida creşterii creditării, în principal din cauza venitului din dobânzi mai mic obţinut din portofoliul de titluri de stat şi a unui efect de ‘unwinding’ mai redus. Venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 3,2%, la 1,36 miliarde de euro, iar venitul net din tranzacţionare a scăzut cu 36,3%, la 139,3 milioane de euro.

În timp ce venitul operaţional s-a menţinut aproape stabil la 4,93 miliarde de euro, cheltuielile administrative generale au crescut cu 1,7%, la 3,01 miliarde de euro, conform aşteptărilor. Aceasta s-a datorat unei creşteri la categoria ‘alte cheltuieli administrative’ şi la avansul deprecierii şi amortizării (+1,7% şi, respectiv, +3,9%), precum şi unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 1,74 miliarde de euro.

Acest indicator include înregistrarea în avans a majorităţii contribuţiilor anticipate în 2017 pentru schemele de garantare a depozitelor, în valoare totală de 74,7 milioane de euro.

În consecinţă, profitul operaţional a scăzut cu 3,7%, la 1,92 miliarde de euro, iar raportul cost/venit a crescut uşor, la 61,0%. Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au rămas la un nivel scăzut, de 71,5 milioane de euro, respectiv 7 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (63,2 milioane de, respectiv 6 puncte de bază), potrivit datelor furnizate de bancă.

La fel ca în anul anterior, venitul substanţial obţinut din recuperarea creditelor deja scoase din bilanţ, în principal în Ungaria, a avut un impact pozitiv. Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit din nou la 4,3%. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a menţinut constantă la 69,5%. Poziţia ‘alte rezultate operaţionale’ s-a situat la minus 296,6 milioane de euro, incluzând contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie în valoare de 65,6 milioane de euro, taxele pe operaţiunile bancare şi financiare de 82,1 milioane de euro şi provizioane de 45 de milioane de euro pentru pierderile din creditele acordate consumatorilor ca urmare a deciziilor curţii supreme referitoare la ratele negative ale dobânzii de referinţă din Austria. Taxa pe participaţiile minoritare a crescut cu 11%, la 272,6 milioane de euro, pe fondul creşterii contribuţiilor la profit ale băncilor de economii.

Capitalul total excluzând elementele de capital suplimentar de nivel 1 (AT 1) a crescut la 17 miliarde de euro, de la 16,1 miliarde de euro în anul anterior. După aplicarea deducerilor şi filtrelor conform cadrului de reglementare CRR, capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) a crescut la 14,2 miliarde de euro. Fondurile proprii totale (Basel 3 implementat parţial) s-au majorat la 19,9 miliarde de euro. Cifrele de mai sus includ profitul preliminar obţinut în primul semestru şi exclud profitul aferent trimestrului al treilea. Datorită eliberării de provizioane în trimestrul al treilea, nu au fost deduse costuri de risc. Activele totale ponderate la risc (inclusiv riscurile de credit, de piaţa şi operaţionale, Basel 3 implementat parţial) au crescut la 110,8 miliarde de euro. Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 12,8% (de la 13,4% anul anterior), iar indicele de capital total (Basel 3 implementat parţial) la 18,0% (de la 18,5% în anul anterior). Activele totale au crescut cu 6,5% la 221,7 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 22,1 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 10,4 miliarde de euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 138 miliarde de euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 19,2 miliarde de euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – mai ales în Republica Cehă şi Austria – şi au ajuns la 148,4 miliarde de euro. Rata credite/depozite s-a situat la 93,0%.

În privinţa perspectivelor, Erste apreciază că în 2017 şi 2018 contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării. Estimările privind creşterea reală a PIB în 2018 se situează între 2% şi 4% pentru toate pieţele principale ale Erste din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Creşterea reală a PIB ar urma să fie generată în principal de cererea internă solidă, în condiţiile în care creşterea reală a salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni.

‘Ştim însă că, pe termen mediu şi lung, nu va fi suficientă doar stabilitatea. Sistemul bancar a cunoscut o transformare incredibilă în ultimii ani. Aşteptările clienţilor s-au schimbat radical, pentru mulţi dintre ei telefoanele mobile fiind acum mai importante decât agenţiile bancare. Un cadru de reglementare tot mai complex a dus nu doar la cerinţe de capital crescute şi o nevoie mai mare de investiţii în IT, ci şi la un volum mai ridicat de muncă administrativă. Pentru a răspunde acestui nou context, putem conta pe poziţia noastră puternică în Europa Centrală şi de Est – regiunea cu cea mai dinamică creştere economică din Europa – alături de strategia noastră axată pe digitalizare, pentru a asigura succesul Erste Group pe termen lung. Investiţiile in capacităţile de administrare a datelor şi în extinderea şi continua dezvoltare a popularei noastre platforme digitale George, în paralel cu dezvoltarea de noi produse digitale, vor genera reduceri de costuri în anii următori şi ne vor ajuta să valorificăm pe deplin potenţialul de câştig’, a subliniat Andreas Treichl.

Erste Group confirmă obiectivul privind rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017 şi vizează atingerea unui indicator ROTE de peste 10% în 2018 (pe baza capitalului tangibil mediu în 2018). Ipotezele de bază pentru 2018 sunt: venituri în stagnare sau în uşoară creştere (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite şi majorarea dobânzilor în Republica Cehă şi România); costurile ajustate la fluctuaţia cursului valutar sunt aşteptate să stagneze, datorită unor costuri mai mici cu proiectele şi creşterii costurilor de risc, deşi acestea se vor menţine la minime istorice.

În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...