Profitul Lukoil s-a înjumătăţit în al doilea trimestru din cauza scăderii preţului petrolului

rupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat vineri că profitul său net a scăzut cu 58% în ritm anual, până la un miliard de dolari, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, de la 2,39 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii semnificative a preţului ţiţeiului, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 28 aug. 2015, 11:16
Profitul Lukoil s-a înjumătăţit în al doilea trimestru din cauza scăderii preţului petrolului

Rezultatul net anunţat de Lukoil este sub estimările analiştilor, care mizau pe un profit net trimestrial de 1,33 miliarde de dolari.

Lukoil a mai informat că în perioada aprilie-iunie 2015 veniturile sale au scăzut cu 26%, până la 28,1 miliarde de dolari, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 35% până la 3,6 miliarde de dolari.

În ultimul an preţul ţiţeiului Brent s-a redus la jumătate, ceea ce a afectat veniturile producătorilor ruşi de petrol. Scăderea cotaţiei ţiţeiului a fost parţial compensată prin reducerea taxelor şi deprecierea rublei, care au redus costurile pentru producătorii ruşi.

Lukoil a mai informat vineri că în prima jumătate a acestui an cheltuielile sale de capital au scăzut cu o treime (31,1%), până la 5,320 miliarde de dolari, în principal ca urmare a devalorizării rublei ruseşti. De asemenea, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, volumul de produse rafinate realizat la nivel de grup a scăzut cu 7,4% în condiţiile în care volumul producţiei a scăzut cu 10,9% la rafinăriile ruseşti, dar a crescut cu 0,5% la nivel internaţional.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

La începutul lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Potrivit Reuters, compania chineză China Peace Petroleum Group a contactat grupul rus Lukoil pentru a demara negocierile în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel. Un purtător de cuvânt de la Lukoil a reiterat că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una din cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...