Profitul net al BRD a crescut cu 7,4% în primele 9 luni, la 1,226 miliarde lei

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 1,226 miliarde lei, mai mare cu 7,4% faţă ce cel din perioada similară din 2018, care a fost de 1,142 miliarde lei, conform unui comunicat al băncii citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 06 nov. 2019, 08:58
Profitul net al BRD a crescut cu 7,4% în primele 9 luni, la 1,226 miliarde lei

Rezultatul operaţional brut a crescut la 1,26 miliarde lei, de la 1,185 miliarde lei în primele nouă luni din 2018 (+9,2% în dinamică anuală excluzând contribuţiile la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie).

„Primele nouă luni ale anului 2019 au fost dinamice din punct de vedere comercial. Prin intensificarea creditării atât pe segmentul retail, cât şi pe cel corporate, ne-am păstrat angajamentul de finanţare a economiei româneşti în mod responsabil, printr-o ofertă îmbunătăţită şi echilibrată. Evoluţia activităţii pe piaţa fondurilor mutuale a fost, de asemenea, remarcabilă, în linie cu strategia noastră de a surprinde potenţialul pieţei soluţiilor alternative de economisire. În acelaşi timp, am continuat implementarea modelului nostru de afaceri „phygital”, ce combină experienţa digitală superioară şi expertiza umană”, a declarat Francois Bloch, director general al BRD Groupe Societe Generale.

În primele nouă luni din 2019, venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 2,446 miliarde lei, mai mare cu 6,9% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, susţinut atât de creşterea veniturilor nete din dobânzi, cât şi de creşterea veniturilor neaferente dobânzilor. Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 9,7%, beneficiind de expansiunea volumelor pe toate segmentele, schimbările favorabile de structură şi ratele de dobândă de pe piaţă mai mari contribuind, de asemenea, la creştere.

Veniturile nete din comisioane au marcat o creştere de 2,1% în dinamică anuală, determinată de intensificarea activităţii de carduri şi de creşterea tranzacţiilor clienţilor, compensând astfel presiunea asupra preţurilor aferente serviciilor bancare tranzacţionale.

Cheltuielile operaţionale au atins 1,186 miliarde lei în primele nouă luni din 2019, cu 7,4% mai mari în comparaţie cu primele nouă luni din 2018, în principal ca urmare a costurilor de personal mai mari determinate de ajustarea salariilor şi a altor beneficii, într-un context de creştere constantă a salariilor pe piaţa din România şi contribuţiei mai mari la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie (72 milioane lei faţă de 35 milioane lei în 2018).

„Per total, Grupul BRD şi-a îmbunătăţit performanţa operaţională de-a lungul anului, rezultatul operaţional brut atingând 1,26 miliarde lei, faţă de 1,185 miliarde lei în primele nouă luni din 2018, în creştere cu 6,4% (plus 9,2%, excluzând contribuţia la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie)”, se menţionează în comunicat.

Profilul de risc a continuat să fie solid, aşa cum îl reflectă scăderea ratei creditelor neperformante cu 1,8 puncte procentuale, la 4% la finalul lunii septembrie 2019, de la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018. În plus, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 74,1% la finalul lunii septembrie 2019, de la 73,1% la finalul lunii septembrie 2018.

„În acest context, profitul net al Grupului BRD a atins 1.226 milioane lei în primele nouă luni din 2019, faţă de 1.142 milioane lei în primele nouă luni din 2018, în creştere cu 7,4%, susţinut de generarea solidă de venituri şi de un cost al riscului pozitiv. Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins 20,8% în primele nouă luni din 2019 (faţă de 20,9% în primele nouă luni din 2018)”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, creşterea creditelor din sistemul bancar românesc a rămas dinamică (plus 6,5% la finalul lunii septembrie 2019, în termeni anuali) atât pe segmentul persoanelor fizice, cât şi pe cel al companiilor, într-un mediu macroeconomic favorabil, caracterizat de intensificarea cererii interne din sectorul privat. Depozitele din sistemul bancar au continuat să crească (plus 8,8% la finalul lunii septembrie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) pe ambele segmente de clientelă.

În primele nouă luni ale acestui an, soldul creditelor nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, s-a majorat cu 3,2% faţă de finalul lunii septembrie 2018 graţie ambelor segmente, retail şi corporate. Creditele imobiliare şi de consum au stat la baza creşterii pe segmentul retail, care a ajuns la plus 2,8% în termeni anuali.

Reprezentanţii băncii semnalează că avansul creditelor corporate (+4,2% comparativ cu finalul lunii septembrie 2018) a fost susţinut de creditele pentru companii mari (+4%) şi de finanţarea de leasing. Valoarea finanţărilor noi de leasing a crescut cu 36% faţă de primele nouă luni din 2018, sub impulsul cererii atât din partea companiilor mici, cât şi a IMM-urilor.

Depozitele clienţilor au fost relativ stabile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe segmentul retail, acestea au crescut cu 2,4% în termeni anuali, pe fondul intrărilor mai mari în conturile curente deţinute de persoanele fizice (+27% faţă de perioada similară a anului trecut), evoluţie datorată, în parte, creşterii continue a salariilor pe piaţa locală.

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 71% la finalul lunii septembrie 2019, cu 2 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Pe piaţa fondurilor mutuale (administrate de filiala sa specializată BRD Asset Management), BRD a înregistrat o performanţă foarte solidă, creşterea activelor în administrare accelerând la 48% în termeni anuali la finalul lunii septembrie 2019. Astfel, cota de piaţă a BRD AM a crescut cu 4,9 puncte procentuale, la 17,6%.

În perioada ianuarie-septembrie, numărul de contracte pentru serviciile de internet şi mobile banking a crescut cu 18%. Rata de adoptare a serviciului de mobile banking a crescut rapid, după cum reflectă avansul de 42% al numărului de abonaţi MyBRD Mobile. Numărul de tranzacţii prin MyBRD Mobile şi MyBRD Net s-a majorat cu 25% în comparaţie cu primele nouă luni ale anului 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Atragerea capitalului de risc, un impuls necesar dezvoltării economiei
Atragerea capitalului de risc, un impuls necesar dezvoltării economiei
Mai sunt doar două zile până la debutul primului forum internațional de venture capital din România! Eveniment ce a stârnit încă de la anunțarea lui un interes deosebit în ecosistemul......
Autostrada Sibiu – Pitești: Guvernul declanșează exproprieri de peste cinci milioane de lei pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu
Autostrada Sibiu – Pitești: Guvernul declanșează exproprieri de peste cinci milioane de lei pentru secțiunea 2 ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat luni în dezbatere un proiect pentru aprobarea exproprierii ...
Ministrul Energiei spune răspicat că prosumatorii nu vor plăti taxă pentru energia produsă pentru autoconsum. Cum explică situația creată
Ministrul Energiei spune răspicat că prosumatorii nu vor plăti taxă pentru energia produsă pentru autoconsum. Cum explică ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat azi că nu se va impune nicio taxă, nici acum și nici pe viitor, prosumatorilor ...
Peste o treime dintre români nu vor călători de Crăciun. 76% susţin că au bani pentru toate cadourile – studiu
Peste o treime dintre români nu vor călători de Crăciun. 76% susţin că au bani pentru toate cadourile – studiu
Peste o treime dintre români (36%) afirmă că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 76% susţin că se vor încadra ...