Profitul net al BRD a crescut de 3 ori în T1, la 140 de milioane de lei

BRD-Groupe Societe Generale a consemnat la 31 martie 2015 un profit net consolidat de 140 milioane de lei, de 2,9 ori mai mare decât cel raportat la finele primului trimestru (T1) din 2014, conducând la o rentabilitate anualizată a capitalurilor proprii (ROE) de 9,6%, informează, miercuri, banca.
Economica.net - mie, 06 mai 2015, 06:42
Profitul net al BRD a crescut de 3 ori în T1, la 140 de milioane de lei

Principalii indicatori financiari ai băncii la 31 martie 2015 la nivel consolidat indică un venit net bancar mai mic cu 4,3% comparativ cu T1 2014, influenţat negativ de veniturile din dobânzi, scrie Agerpres.

‘Această evoluţie a fost cauzată de un efect de dobândă negativ şi de volumul în scădere al creditelor non-retail. Celelalte venituri au crescut, datorită unor câştiguri nete mai mari din instrumente derivate, custodie, administrarea activelor şi active financiare disponibile pentru vânzare’, precizează banca.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, BRD-Groupe Societe Generale a înregistrat o scădere a ratei creditelor neperformante (NPL) la 20%, faţă de 25% la finele lunii martie 2014, datorită operaţiunilor de ştergere şi vânzare de creanţe neperformante. După operaţiunea de ştergere de creanţe realizată în luna decembrie 2014, rata creditelor neperformante a rămas stabilă faţă de sfârşitul anului.

Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a fost consolidat de la 71%, la sfârşitul lunii martie 2014, la 73% la sfârşitul lunii martie 2015.

Costul net al riscului a scăzut cu 54,5% faţă de T1 2014, ambele segmente, retail şi non-retail, înregistrând îmbunătăţiri semnificative.

Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD pe segmentul retail a atins 17,2 miliarde de lei, fiind relativ stabil faţă de luna decembrie 2014, cu o evoluţie uşor pozitivă pe segmentul persoanelor fizice. Astfel, soldul creditelor nete acordate persoanelor fizice a fost de 16,5 miliarde de lei, în creştere cu 0,3% faţă de luna decembrie 2014 şi cu 0,4% comparativ cu luna martie 2014, datorită creditelor pentru locuinţe.

Creditele nou-acordate pe segmentul ‘Prima Casă’ au crescut puternic, cu 40% în T1 2015, faţă de T1 2014.

Soldul creditelor nete acordate pe segmentul non-retail au fost de 9,2 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% faţă de luna decembrie 2014, pe fondul continuării limitării investiţiilor de către companii.

În ciuda unei concurenţe puternice, soldul creditelor nete acordate de BRD-Groupe Societe Generale pe segmentul marilor clienţi a crescut cu 1,3% faţă de luna decembrie 2014.

Depozitele au înregistrat un avans de 3,8% faţă de luna martie 2014 şi au fost relativ stabile raportat la decembrie 2014, atingând nivelul de 35,9 miliarde de lei, segmentul persoanelor fizice înregistrând o evoluţie pozitivă (+11,0% faţă de luna martie 2014 şi 4,4% faţă de decembrie 2014), care se situează peste nivelul pieţei.

Cu un raport credite nete/depozite de 74% la sfârşitul lunii martie 2015 (-7 pp faţă de sfârşitul lunii martie 2014 şi -1 pp faţă de sfârşitul lunii decembrie 2014), BRD a continuat să îşi întărească gradul de autonomie financiară.

Cheltuielile operaţionale au crescut uşor comparativ cu T1 2014, înregistrându-se reduceri ale costurilor imobiliare şi de comunicaţii, iar cheltuielile cu deprecierea şi amortizarea au fost de asemenea în scădere. Raportul cost/venit a fost de 53,5%.

În continuare, BRD este bine capitalizată înregistrând un indicator de solvabilitate de 17,6% la nivel individual (conform Basel III) faţă de 17,2% la decembrie 2014 şi 15,6% raportat la martie 2014, semnificativ superior cerinţelor reglementare.

‘În anul 2014, BRD a reuşit să îşi îmbunătăţească considerabil atât profilul de risc cât şi eficienţa operaţională. În T1 2015, banca noastră a cules roadele acestor eforturi, revenind la un nivel însemnat de profitabilitate. Pe viitor, Grupul BRD va continua să îşi pună în practică strategia ce se concentrează pe creşterea satisfacţiei clientelei şi pe inovare, având convingerea că aceste demersuri ne vor îndrepta activitatea spre o creştere durabilă’, a declarat directorul general al BRD, Philippe Lhotte.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Are 2,2 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 860 de unităţi.

Activele totale ale băncii erau, la sfârşitul lunii martie 2015, de 45,8 miliarde lei.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 148.000 de angajaţi în 76 de ţări şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute investițiile în gaze
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute ...
Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz pe care le avem preconizate, a afirmat, luni, Elena Popescu, șefa Direcţiei Generală......
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin intermediul căruia se completează ...
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, le solicită celor care vin la "West Side Christmas Market", organizat în Parcul Drumul ...
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență din România
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență ...
Republica Moldova are asigurat mâine, pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru ...