1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Profitul net al grupului MOL a crescut cu 24% în primul trimestru, la 323 milioane de dolari

Grupul petrolier MOL a obţinut un profit net de 323 milioane de dolari în primele trei luni ale anului, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al companiei, remis, vineri, AGERPRES.

05 mai, 2017 | Agerpres

Totodată, compania a raportat un rezultat operaţional CCS EBITDA (profit înainde de dobânzi, deprecieri şi amortizări, excluzând elementele excepţionale şi fluctuaţiile de preţuri) de 614 milioane de dolari, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut.

Contribuţia segmentului Upstream (Explorare şi Producţie) a crescut cu 50% comparativ cu primul trimestru al anului 2016, iar segmentele Downstream (Rafinare şi Petrochimie) şi Servicii pentru Clienţi (Retail) au înregistrat rezultate istorice raportate la această perioadă.

Rezultatul EBITDA pe segmentul Upstream a crescut cu 50% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 219 milioane de dolari, beneficiind de preţurile mai mari ale ţiţeiului, precum şi de baza de active foarte competitivă. Producţia s-a menţinut stabilă, la 111.500 de barili echivalent petrol (bep)/zi.

Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat operaţional CCS EBITDA record pe primul trimestru, de 324 milioane de dolari, cu 15% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

'Creşterea a fost generată de o disponibilitate mai bună a activelor (care au generat volume şi randamente puternice), fiind susţinută de marje destul de bune în rafinare şi petrochimie', au explicat reprezentanţii companiei.

Segmentul Serviciilor pentru Clienţi a raportat, de asemenea, un rezultat record pentru primul trimestru, cu o creştere a rezultatului EBITDA cu 17% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Rezultatul de 55 milioane dolari a fost generat de volumele mai mari de carburanţi şi de contribuţia crescută a segmentului non-fuel. Consumul de carburanţi a crescut cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în regiunea Europei Centrale şi de Est, asigurând un mediu favorabil.

În România, vânzările retail în volume de benzină au fost stabile în primul trimestru, în timp ce volumele de motorină au crescut cu 13,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale), un contributor stabil la rezultatele de ansamblu ale grupului MOL, a înregistrat un rezultat EBITDA de 70 milioane de dolari în primul trimestru, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

'Primul trimestru a reprezentat un început excelent pentru anul 2017, în care toate segmentele noastre de business au înregistrat creşteri solide. Am putut să beneficiem pe deplin de mediul extern favorabil pe fondul eforturilor noastre constante privind creşterea eficienţei precum şi datorită unei baze de active de înaltă calitate, dar care operează cu costuri mici. Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat-record la nivelul primului trimestru pe fondul unei disponibilităţi a activelor mult îmbunătăţită şi a marjelor puternice, segmentul Serviciilor pentru Clienţi (Retail) a continuat ascensiunea impresionantă, în timp ce segmentul Upstream a putut beneficia de deplin de preţurile în creştere la petrol pe fondul unei baze de active foarte competitive din punctul de vedere al costurilor. Aceste realizări ne oferă o bază solidă pentru restul anului, în condiţiile în care planul nostru este de a înregistra, din nou, un rezultat EBITDA de cel puţin 2 miliarde de dolari şi de face paşi importanţi în implementarea strategiei grupului MOL 2030', a declarat Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al MOL.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie.

În domeniul explorării şi producţiei de hidrocarburi, experienţa de peste 75 de ani a grupului sprijină operaţiunile de producţie în 8 ţări şi activităţile de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, dintre care peste 200 în România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO