Profitul Nissan a crescut cu 56,8%, la circa 825 de milioane de dolari, în T4 din 2013

Profitul net al Nissan Motor a crescut cu 56,8% în trimestrul patru din 2013, depăşind estimările analiştilor, pe fondul deprecierii yenului şi al îmbunătăţirii vânzărilor în China, cea mai mare piaţă a companiei nipone, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 10 feb. 2014, 10:09
Profitul Nissan a crescut cu 56,8%, la circa 825 de milioane de dolari, în T4 din 2013

În perioada octombrie – decembrie 2013, al doilea producător auto din Japonia a înregistrat un profit de 84,3 miliarde de yeni (824,73 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 57,1 miliarde de yeni.

Nissan a menţinut estimarea privind obţinerea unui profit de 355 de miliarde de yeni în anul fiscal ce se încheie la 31 martie 2014, în timp ce analiştii estimau 364,2 miliarde de yeni.

Marja profitului operaţional în perioada aprilie-decembrie 2013 a fost de 4,1%, faţă de 9,7% la Toyota şi 6,6% la Honda. Nissan are ca obiectiv obţinerea unei marje de profit operaţional şi o cotă de piaţă globală de 8% fiecare, până în 2017.

Alianţa Renault-Nissan, împreună cu divizia din Rusia, AvtoVAZ, a vândut anul trecut un număr record de vehicule – 8,3 milioane – clasându-se pe locul patru în topul producătorilor auto globali, după Toyota, General Motors şi Volkswagen.

În 2013, Nissan a vândut 5,1 milioane de unităţi în întreaga lume, în timp ce livrările Renault au ajuns la 2,63 milioane de vehicule, iar AvtoVAZ a comercializat 353.000 de unităţi.

Anul trecut, vânzările producătorului auto nipon Toyota au ajuns la 9,98 milioane de vehicule, ale companiei americane General Motors la 9,71 milioane de vehicule, iar ale grupului german Volkswagen la 9,5 milioane de unităţi.

Vânzările grupului Renault au crescut anul trecut cu 3,1% pe plan mondial, după ce marca low-cost Dacia a ajutat compania să sfideze declinul pieţei auto europene şi să cucerească Rusia şi pieţele emergente. Performanţele Renault, al doilea mare producător auto din Franţa, au fost în mare parte alimentate de Dacia, ale cărei livrări pe plan mondial au crescut cu aproape o cincime, în timp ce vânzările brandului Renault au urcat cu doar 0,4%.

Compania franceză a anunţat că livrările de maşini şi camioane uşoare au urcat la 2,63 milioane în 2013. Avansul s-a datorat brandului low-cost Dacia şi lansării de noi modele Renault, ceea ce a ajutat compania franceză să depăşească situaţia dificilă din Europa şi să-şi majoreze cota de piaţă în Rusia şi pe pieţele emergente.

Vânzările grupului Renault în Europa au urcat anul trecut cu 2,4%, în Rusia cu 10,7%, unde cel mai popular SUV a fost Dacia Duster.

Dacia a înregistrat rezultate foarte bune şi pe pieţele Euromed, ce includ ţări ca Turcia, România şi Maroc, unde Renault a deschis recent fabrica din Tangiers. În regiune, vânzările grupului Renault au crescut cu 7,8%, la 388.922 vehicule.

Vânzările Dacia au crescut la nivel mondial cu 19,3%, în 2013, în comparaţie cu anul precedent, ajungând la aproape 430.000 de unităţi. Vânzările Dacia provin din comercializarea mai multor tipuri de modele, Sandero devenind cea mai vândută marcă a constructorului, cu 150.591 de unităţi.

Datele vin după ce surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat luna trecută că alianţa Renault-Nissan va numi noi directori, pentru a dezvolta cooperarea între cei doi producători auto. Renault şi Nissan vor numi doi directori, unul responsabil pentru tehnologie şi celălalt pentru producţie, susţin sursele.

Directorii vor coordona echipele celor doi producători auto responsabile de tehnologie şi producţie şi îşi vor prezenta rapoartele directorului Renault responsabil pentru competitivitate, Thierry Bollore, şi omologului său de la Nissan, Hiroto Saikawa.

Decizia face parte din anunţatul plan de majorare a economiilor realizate de alianţa Renault – Nissan la 4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) anual, până în 2016. În 2012, alianţa a realizat economii de 2,69 miliarde de euro.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...