Profitul SIF Oltenia a urcat cu aproape 50% anul trecut, la 130 milioane lei

SIF Oltenia (SIF5) a obţinut anul trecut un profit de 130 milioane lei (29,4 milioane euro), cu 47% peste câştigul consemnat în 2012, creşterea fiind susţinută în principal de vânzarea unor pachete de acţiuni Banca Transilvania, BRD şi Biofarm.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 11:33
Profitul SIF Oltenia a urcat cu aproape 50% anul trecut, la 130 milioane lei

Compania a consemnat în anul 2012 un câștig de 88,4 milioane lei.

Profitul a fost asigurat prin realizarea unor tranzacții mai mari cu pachete de titluri din portofoliu, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) și Biofarm (BIO).

La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,99% din acţiunile Băncii Transilvania şi 3% din titlurile BRD, faţă de 4,58% şi, respectiv, 4,16% la începutul anului trecut.

Doar în primele nouă luni ale anului trecut SIF Oltenia a vândut titluri din portofoliu de 223,8 milioane lei (50,7 milioane euro), sumă de 3,7 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar anterior.

O altă tranzacție importantă a fost realizată în luna octombrie, când SIF Oltenia a vândut către SIF Muntenia (SIF4) aproape toate acțiunile deținute la Biofarm, pentru 96 milioane lei.

Câștigul raportat de SIF Oltenia la finalul lunii decembrie, de 130 milioane lei, este cu 840.000 de lei sub cel afișat la sfârșitul lunii noiembrie, reiese dintr-o raportare transmisă, marți, de SIF Oltenia Bursei de Valori.

Activul net a crescut anul trecut cu aproape 12%, de la 1,432 miliarde lei la 1,604 miliarde lei. Numai în luna decembrie, activul a avansat cu 1,24%, de la 1,584 miliarde lei de la finalul lunii noiembrie.

Acțiunile la companii listate erau evaluate la sfârșitul anului la peste 1 miliard de lei, cu 19,16% mai mult decât în aceeași perioadă din 2012, iar participațiile la companii nelistate erau de 631 milioane lei, în creștere cu 4,12%.

Printre cele mai importante participații la companiile listate sunt acțiunile OMV Petrom, BRD, Transelectrica și Transgaz, în timp ce pachetul reprezentând 6,29% din titlurile BCR este cea mai valoroasă deținere la o companie nelistată.

SIF Oltenia este singura societate de investiții financiare care nu a vândut acțiunile BCR către Erste, acționarul majoritar al acestei bănci.

La sfârşitul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,16% din titlurile OMV Petrom (SNP), 6,86% din acţiunile Transelectrica (TEL) şi 1,68% din titlurile Transgaz (TGN).

Societatea deținea la finalul anului trecut participații la 71 de companii (33 listate și 38 necotate), față de 86 de companii în 2012 (40 de companii listate și 46 de firme necotate).

Acțiunile SIF Oltenia au urcat în 2013 cu peste 41%, iar în primele ședințe din 2014 au spart pragul de 2 lei, pentru prima dată în ultimii cinci ani și patru luni.

În prima parte a ședinței bursiere de marți, acțiunile companiei au scăzut cu 1,13%, la 2,007 lei. La acest preț, capitalizarea bursieră a SIF Oltenia este de 1,164 miliarde lei (257,3 milioane euro).
Acțiunile sunt tranzacționate la un preț cu 27% mai mic decât valoarea activului net pe acțiune de la finalul anului trecut, de 2,7648 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Un judecător american a stabilit că Trump va fi inculpat într-un nou proces, care va începe în octombrie
Un judecător american a stabilit că Trump va fi inculpat într-un nou proces, care va începe în octombrie
Un nou proces de fraudă fiscală în care este acuzată compania imobiliară Trump Organization a fostului preşedinte american Donald Trump va începe în octombrie, a decis vineri un judecător......
Numărul de intrări ilegale în Uniunea Europeană a crescut cu 86% în primele șapte luni din 2022
Numărul de intrări ilegale în Uniunea Europeană a crescut cu 86% în primele șapte luni din 2022
Numărul de intrări ilegale în Uniunea Europeană a crescut în intervalul ianuarie-iulie 2022 cu 86% faţă de perioada ...
Jude a fost debarcat de la șefia Romgaz și a fost pus adjunct. Noul director general este Răzvan Popescu, fostul director economic
Jude a fost debarcat de la șefia Romgaz și a fost pus adjunct. Noul director general este Răzvan Popescu, fostul director ...
Schimbări în conducerea Romgaz, cel mai mare producător de gaze al României, controlat de stat. Directorul general a ...
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din ...