Profitul SIF Oltenia a urcat cu aproape 50% anul trecut, la 130 milioane lei

SIF Oltenia (SIF5) a obţinut anul trecut un profit de 130 milioane lei (29,4 milioane euro), cu 47% peste câştigul consemnat în 2012, creşterea fiind susţinută în principal de vânzarea unor pachete de acţiuni Banca Transilvania, BRD şi Biofarm.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 11:33
Profitul SIF Oltenia a urcat cu aproape 50% anul trecut, la 130 milioane lei

Compania a consemnat în anul 2012 un câștig de 88,4 milioane lei.

Profitul a fost asigurat prin realizarea unor tranzacții mai mari cu pachete de titluri din portofoliu, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) și Biofarm (BIO).

La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,99% din acţiunile Băncii Transilvania şi 3% din titlurile BRD, faţă de 4,58% şi, respectiv, 4,16% la începutul anului trecut.

Doar în primele nouă luni ale anului trecut SIF Oltenia a vândut titluri din portofoliu de 223,8 milioane lei (50,7 milioane euro), sumă de 3,7 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar anterior.

O altă tranzacție importantă a fost realizată în luna octombrie, când SIF Oltenia a vândut către SIF Muntenia (SIF4) aproape toate acțiunile deținute la Biofarm, pentru 96 milioane lei.

Câștigul raportat de SIF Oltenia la finalul lunii decembrie, de 130 milioane lei, este cu 840.000 de lei sub cel afișat la sfârșitul lunii noiembrie, reiese dintr-o raportare transmisă, marți, de SIF Oltenia Bursei de Valori.

Activul net a crescut anul trecut cu aproape 12%, de la 1,432 miliarde lei la 1,604 miliarde lei. Numai în luna decembrie, activul a avansat cu 1,24%, de la 1,584 miliarde lei de la finalul lunii noiembrie.

Acțiunile la companii listate erau evaluate la sfârșitul anului la peste 1 miliard de lei, cu 19,16% mai mult decât în aceeași perioadă din 2012, iar participațiile la companii nelistate erau de 631 milioane lei, în creștere cu 4,12%.

Printre cele mai importante participații la companiile listate sunt acțiunile OMV Petrom, BRD, Transelectrica și Transgaz, în timp ce pachetul reprezentând 6,29% din titlurile BCR este cea mai valoroasă deținere la o companie nelistată.

SIF Oltenia este singura societate de investiții financiare care nu a vândut acțiunile BCR către Erste, acționarul majoritar al acestei bănci.

La sfârşitul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,16% din titlurile OMV Petrom (SNP), 6,86% din acţiunile Transelectrica (TEL) şi 1,68% din titlurile Transgaz (TGN).

Societatea deținea la finalul anului trecut participații la 71 de companii (33 listate și 38 necotate), față de 86 de companii în 2012 (40 de companii listate și 46 de firme necotate).

Acțiunile SIF Oltenia au urcat în 2013 cu peste 41%, iar în primele ședințe din 2014 au spart pragul de 2 lei, pentru prima dată în ultimii cinci ani și patru luni.

În prima parte a ședinței bursiere de marți, acțiunile companiei au scăzut cu 1,13%, la 2,007 lei. La acest preț, capitalizarea bursieră a SIF Oltenia este de 1,164 miliarde lei (257,3 milioane euro).
Acțiunile sunt tranzacționate la un preț cu 27% mai mic decât valoarea activului net pe acțiune de la finalul anului trecut, de 2,7648 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să transforme produsele......
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
Platforma TikTok a anunțat recent că va investi peste 12 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a susține Proiectul ...
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum afectate
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum ...
Un sfert din blocurile din București primesc în această seară apă caldă și căldură sub paramtetri, după o nouă ...
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la ...