Profitul Societe Generale a scăzut cu 13% în T1, din cauza problemelor din Rusia

Profitul Societe Generale, a doua mare bancă listată din Franţa, a scăzut cu 13% în primul trimestru din 2014, din cauza deprecierii fondului comercial la subsidiara din Rusia, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 06:49
Profitul Societe Generale a scăzut cu 13% în T1, din cauza problemelor din Rusia

Devalorizarea rublei, creşterea incertitudinilor privind mediul operaţional şi întârzierea performanţelor au determinat grupul bancar francez să deprecieze fondul comercial la subsidiara sa din Rusia, cu un impact negativ de 525 milioane de euro asupra profitului net al SocGen.

Pe data de 13 mai, banca va prezenta strategia pe trei ani de dezvoltare pe piaţa rusă, prin care speră să obţină o profitabilitate acceptabilă în 2016, într-un scenariu care prevede atenuarea tensiunilor.

Rusia reprezintă 3% din expunerea globală a SocGen, care este una dintre băncile străine cu cea mai semnificativă prezenţă pe piaţa rusă.

În perioada ianuarie – martie 2014, profitul net a scăzut la 315 milioane de euro (439 milioane de dolari), de la 364 milioane de euro în perioada similară din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 868 de milioane de euro.

În urma turbulenţelor din Ucraina, rubla s-a depreciat în 2014 cu aproximativ 8%, iar indicele Micex al bursei de la Moscova a înregistrat un declin de 12%. La bursa de la Paris, acţiunile SocGen au urcat anul acesta cu 3,9%.

Profitul diviziei de corporate şi investiţii bancare a Societe Generale a scăzut cu 16% în primul trimestru din 2014, la 409 milioane de euro, în timp ce câştigurile diviziei de consumer-banking au urcat cu 21%, la 323 de milioane de euro.

La divizia internaţională şi de servicii financiare s-au înregistrat pierderi de 284 de milioane de euro, de la un profit de 256 de milioane de euro, din cauza deprecierii fondului comercial la subsidiara din Rusia.

Banca şi-a confirmat încrederea pe termen lung privind potenţialul pieţei bancare ruse şi şi-a arătat angajamentul prin achiziţionarea, în aprilie, a tuturor acţiunilor Rosbank, subsidiara din Rusia, se arată în comunicatul SocGen.

De asemenea, banca are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 10% până la sfârşitul lui 2015, faţă de 8,4% anul trecut, excluzând câştigurile excepţionale.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...