Profitul Societe Generale a scăzut cu 13% în T1, din cauza problemelor din Rusia

Profitul Societe Generale, a doua mare bancă listată din Franţa, a scăzut cu 13% în primul trimestru din 2014, din cauza deprecierii fondului comercial la subsidiara din Rusia, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 06:49
Profitul Societe Generale a scăzut cu 13% în T1, din cauza problemelor din Rusia

Devalorizarea rublei, creşterea incertitudinilor privind mediul operaţional şi întârzierea performanţelor au determinat grupul bancar francez să deprecieze fondul comercial la subsidiara sa din Rusia, cu un impact negativ de 525 milioane de euro asupra profitului net al SocGen.

Pe data de 13 mai, banca va prezenta strategia pe trei ani de dezvoltare pe piaţa rusă, prin care speră să obţină o profitabilitate acceptabilă în 2016, într-un scenariu care prevede atenuarea tensiunilor.

Rusia reprezintă 3% din expunerea globală a SocGen, care este una dintre băncile străine cu cea mai semnificativă prezenţă pe piaţa rusă.

În perioada ianuarie – martie 2014, profitul net a scăzut la 315 milioane de euro (439 milioane de dolari), de la 364 milioane de euro în perioada similară din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 868 de milioane de euro.

În urma turbulenţelor din Ucraina, rubla s-a depreciat în 2014 cu aproximativ 8%, iar indicele Micex al bursei de la Moscova a înregistrat un declin de 12%. La bursa de la Paris, acţiunile SocGen au urcat anul acesta cu 3,9%.

Profitul diviziei de corporate şi investiţii bancare a Societe Generale a scăzut cu 16% în primul trimestru din 2014, la 409 milioane de euro, în timp ce câştigurile diviziei de consumer-banking au urcat cu 21%, la 323 de milioane de euro.

La divizia internaţională şi de servicii financiare s-au înregistrat pierderi de 284 de milioane de euro, de la un profit de 256 de milioane de euro, din cauza deprecierii fondului comercial la subsidiara din Rusia.

Banca şi-a confirmat încrederea pe termen lung privind potenţialul pieţei bancare ruse şi şi-a arătat angajamentul prin achiziţionarea, în aprilie, a tuturor acţiunilor Rosbank, subsidiara din Rusia, se arată în comunicatul SocGen.

De asemenea, banca are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 10% până la sfârşitul lui 2015, faţă de 8,4% anul trecut, excluzând câştigurile excepţionale.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...