Profiturile băncilor din SUA au urcat la aproape 41 de miliarde de dolari în T4 – FDIC

Câştigurile băncilor americane au crescut cu 11,9% în trimestrul patru din 2015, dar declinul preţului la ţiţei a provocat instituţiilor financiare primele pierderi din împrumuturi din ultimii cinci ani şi jumătate, transmite AP.
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 07:30
Profiturile băncilor din SUA au urcat la aproape 41 de miliarde de dolari în T4 - FDIC

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că industria bancară din Statele Unite a înregistrat un profit de 40,8 miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului trecut, faţă de 36,4 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2014, date care arată că sectorul bancar din SUA continuă să se redreseze de pe urma crizei financiare globale, scrie Agerpres.

Aproape 57% dintre bănci au raportat creşterea profitului în perioada octombrie – decembrie 2015 şi doar 9,1% au fost neprofitabile. Dar datele publicate marţi de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA arată o creştere a pierderilor din împrumuturi, pentru prima dată din 2009, în perioada crizei financiare globale.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru producătorii de ţiţei, care nu mai reuşesc să-şi achite creditele. Marile bănci de pe Wall Street au acordat împrumuturi masive companiilor energetice pentru a finanţa producţia de ţiţei în Texas, Dakota de Nord şi alte state. Declinul preţului la ţiţei a redus semnificativ profiturile companiilor energetice şi a dus la majorarea pierderilor din împrumuturi înregistrate de bănci.

Profiturile celor mai mari şase bănci din SUA – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo şi Bank of America – vor fi afectate, deoarece au o expunere de miliarde de dolari la împrumuturi riscante acordate sectorului energetic, a avertizat recent agenţia de evaluare financiară Moody’s.

‘Evoluţiile recente de pe pieţele financiare au dus la sporirea temerilor privind perspectivele economiei SUA şi ale industriei bancare. Până acum, performanţele băncilor nu au fost afectate semnificativ. Totuşi, efectele scăderii preţului ţiţeiului şi al altor materii prime vor fi monitorizate în continuare’, a afirmat preşedintele FDIC, Martin Gruenberg.

În trimestrul patru din 2015, băncile americane au fondurile puse deoparte pentru acoperirea potenţialelor pierderi cu 45,5%, la 12 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Pe lângă funcţia de asigurare a depozitelor bancare, FDIC are şi rolul de a controla şi reglementa aproape 7.000 de instituţii bancare din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...