Prognoza agrometeo: Secetă pedologică moderată şi puternică pe majoritatea suprafeţelor agricole, până pe 8 octombrie

Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala pe majoritatea suprafeţelor agricole, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 - 8 octombrie 2018.
Economica.net - mar, 02 oct. 2018, 06:06
Prognoza agrometeo: Secetă pedologică moderată şi puternică pe majoritatea suprafeţelor agricole, până pe 8 octombrie

„Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va 

încadra în limite satisfăcătoare, local în centrul şi sud-estul Transilvaniei, vestul şi sudul Crişanei, izolat în nordul şi sud-vestul Olteniei”, arată prognoza emisă de specialiştii ANM.

Procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere la culturile de toamnă vor evolua normal, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura uşor mai lent.

La hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb se va înregistra maturitatea deplină (70-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Sub aspect fenologic, la sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea. La cultura de cartof se vor extinde lucrările de recoltare pe majoritatea arealelor agricole.

Speciile pomicole vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor putea definitiva lucrările de recoltare, continuându-se fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Funcţie de data semănatului, rapiţa şi orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), totodată extinzându-se lucrările de însămânţare.

Pe ansamblu, lucrările agricole de toamnă (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, doar în zilele fără precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 – 19 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 – 24 grade Celsius, în aproape toată ţara, iar cea
minimă a aerului va fi cuprinsă între 0 – 15 grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiţii de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8 şi 20 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabilă desfăşurării ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent.

Specialiştii ANM prognozează ploi, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe aproape întreg teritoriul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...