Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, dar şi dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în Bucureşti şi Cluj-Napoca sunt printre investiţiile în infrastructura feroviară propuse de USR să fie finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
AGERPRES - Dum, 17 oct. 2021, 20:56
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca

În PNRR sunt disponibile 3,48 miliarde de euro pe infrastructură şi 416 milioane de euro pentru achiziţii/ modernizare material rulant, potrivit programului de Guvernare propus de USR, consultat de Agerpres.

Astfel, propunerea USR vizează realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate cu o capacitate crescută cu 30% şi cu sistem ERTMS 2 instalat pe zonele: Arad – Timişoara – Caransebeş şi Cluj Napoca – Episcopia Bihor; 110 km linii de cale ferată electrificată: Constanţa – Mangalia, (Electrificare +Reînnoire + dublare pe anumite sectoare + sistem de semnalizare centralizata) şi Videle – Giurgiu (Electrificare + Reînnoire).

De asemenea, investiţiile prevăd şi 2.536 km de căi ferate reînnoite cu o viteză mărită la minimum 100 km/h, din care 2.163 km linie desfăşurată cu reparaţii de tip Quick Wins pentru creşterea vitezei de rulare + 263 km reînnoire + 110 electrificare + reînnoire; 973 km de cale ferată şi 121 staţii CF cu centralizări electronice şi electro-dinamice.

În ceea ce priveşte modernizarea/achiziţia de material rulant se are în vedere achiziţia de 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen; modernizarea a 55 de locomotive electrice capabile de viteză de 160 km/h şi tractarea trenurilor de până la 16 vagoane; achiziţie de 16 noi locomotive electrice cu 4 axe cu sistem ERTMS capabil de o viteză de 160 km/h şi tractarea trenurilor până la 16 vagoane; modernizare a 20 de locomotive de manevră de la motorină la electricitate şi plugin; modernizare a 139 de vagoane (30 de vagoane de dormit, vagoane cuşetă, vagoane de restaurant şi bistro şi 109 vagoane de clasă pentru trenurile InterCity, InterRegio şi Regio).

Potrivit documentului, investiţiile vor fi orientate şi către dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în Bucureşti şi Cluj-Napoca (12,7 km – lucrări de rezistenţă structurală, staţii, tuneluri, galerii), respectiv pe M4 Bucureşti – Secţiunea 1: Gara de Nord – Filaret (6 staţii) şi M1 Cluj – Secţiunea 1: Sf. Maria – Europa Unit (9 staţii).

Din Programul Operaţional de Transport (POT)/CEF 2021 – 2027, bugetul de stat şi alte surse, conform unui program de investiţii derulat pe minimum 10 ani şi cu o finanţare de 10 miliarde de euro, USR intenţionează să reabiliteze linia de CF Frontiera Curtici – Simeria pentru circulaţia trenurilor cu viteza max.de 160 km/h, tronsonul 2: 614 – Gurasada şi Tronsonul 3: Gurasada – Simeria (FAZA I şi II) precum şi modernizarea liniei CF Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră, cu redeschiderea circulaţiei feroviare pe podul peste râul Argeş.

De asemenea, tot la aceste capitol se are în vedere Modernizarea a 47 de staţii CF; lucrări de reabilitare pentru poduri, podeţe şi tuneluri (la toate regionalele CF); modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată; lucrări în staţiile Feteşti şi Ciulniţa de pe linia de cale ferată Bucureşti – Constanţa; modernizarea liniei de cale ferată Craiova – Caransebeş; modernizarea liniei de cale ferată Ploieşti Triaj – Focşani; modernizarea liniei de cale ferată Focşani – Roman; modernizarea liniei de cale ferată Roman – Paşcani – Iaşi – Frontieră; modernizarea liniei de cale ferată Paşcani – Dărmăneşti; modernizarea liniei de cale ferată Dărmăneşti – Vicşani.

Nu în ultimul rând, pe lista investiţiilor în următorii 10 ani se mai află: modernizarea infrastructurii Metropolitane Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi; modernizarea secţiunii feroviare Predeal – Braşov; racorduri feroviare pentru aeroporturile Braşov şi Timişoara; modernizarea liniei CF Braşov – Sighişoara; modernizarea secţiunii de cale ferată Craiova – Calafat; achiziţie sisteme „Trenuri de lucru” pentru a creşte capacitatea tehnică a CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...