Programul Casa Verde va fi relansat în 2016 într-un nou concept

Programul 'Casa verde' va fi revigorat în 2016, prin lansarea unei linii de finanţare de 150 de milioane de lei, dedicată conceptului 'Casa verde plus', a anunţat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, în conferinţa de specialitate 'Generaţia Viitoare de Clădiri', organizată în marja Romenvitorec 2016, expoziţia internaţională pentru tehnologii şi echipamente de protecţia mediului.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 10:48
Programul Casa Verde va fi relansat în 2016 într-un nou concept

‘După cinci ani, reluăm ‘Casa verde’ în 2016 şi, pe lângă sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă, vom finanţa şi investiţii care utilizează materiale pentru izolaţie, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică, sisteme de acoperişuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociaţiile de locatari, instituţiile publice, şcoli, spitale, universităţi. Acest program integrat, căruia eu îi spun ‘Casa verde plus’, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru sistemele înlocuirea sistemelor de încălzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperişuri, izolaţie, în jur de 45 de milioane’, a afirmat Paşca Palmer.

În plus, sunt alocate în jur de 44 de milioane de lei pentru finanţarea şi finalizarea contractelor semnate în baza vechiului program ‘Casa verde’.

”Casa verde’ clasică, să-i spunem aşa, care a existat şi în anul 2011, finanţa instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice şi juridice. Există încă o serie de contracte semnate la vremea respectivă şi pot să vă spun că sunt alocate în jur de 44 milioane de lei pentru finanţarea şi finalizarea acestor contracte’, a spus ministrul.

Cristiana Paşca Palmer a subliniat că relansarea programului ‘Casa verde’ va stimula şi creşterea afacerilor în sectorul materialelor de construcţii ecologice.

‘Pe lângă beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar şi de un mare avantaj în dezvoltarea de business-uri. Toată această piaţă este încă într-o fază de pionierat şi aş vrea ca, prin măsurile pe care le luăm, să stimulăm şi creşterea business-urilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcţii ecologice va crea o piaţă competitivă în acest sector şi sper că va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă’, a menţionat Paşca Palmer.

Ghidurile dedicate noului program ‘Casa verde plus’ vor fi definitivate la jumătatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei şi cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele ce urmează să fie finanţate din Fondul pentru Mediu se numără Programul ‘Casa Verde’ privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Pentru Programul ‘Casa Verde’ s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 94,7 milioane lei pentru contracte noi şi se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare.

‘Programul ‘Casa Verde’ este completat de ‘Casa Verde Plus’, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi altele’, mai informează Executivul.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...