Aplicarea noului Cod fiscal va genera venituri suplimentare de circa 1,5 miliarde lei în 2016

Valorificarea de către sectorul privat a disponibilităţilor băneşti rezultate din aplicarea noului Cod fiscal va duce la obţinerea de venituri suplimentare de aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2016 şi circa 2,5 miliarde lei anual în perioada 2017 - 2018, potrivit Programului de Convergenţă 2015 - 2018, publicat, joi, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 18:24
Aplicarea noului Cod fiscal va genera venituri suplimentare de circa 1,5 miliarde lei în 2016

Conform documentului, impactul negativ total al noului Cod Fiscal va fi de 12,024 miliarde de lei anul în 2016, de 13,153 miliarde de lei în 2017 şi de 26,361 miliarde de lei în 2018.

„Impactul negativ generat de măsurile prevăzute în proiectul de lege privind Codul fiscal va fi compensat pe anul 2016 şi în anii următori pe de o parte din veniturile încasate suplimentar ca urmare a impactului macroeconomic şi social, respectiv din creşterea economică adiţională rezultată, iar pe de altă parte din creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a măsurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât şi la plată. Se estimează că obligaţiile şi încasările la bugetul general consolidat se vor majora ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de măsurile de relaxare fiscală prevăzute de proiectul de lege, transpuse în creşterea investiţiilor şi a locurilor de muncă”, se arată în document.

Astfel, din măsurile structurale întreprinse de ANAF, având în vedere efectul cumulat al acestora, se estimează că se vor încasa suplimentar circa 14 miliarde lei în anul 2016 şi 18 miliarde lei anual în perioada 2017-2018.

Creşterea veniturilor bugetare încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este argumentată şi de măsurile întreprinse, care vor continua în perioada viitoare, privind reducerea decalajului fiscal în colectarea TVA, extinderea la nivel naţional a proiectului destinat prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, modificările aduse de noua lege a insolvenţei şi conformarea voluntară privind plata impozitelor.

Referitor la reducerea decalajului fiscal în colectarea TVA, măsurile de creştere a capacităţii administrative sunt măsuri structurale a căror aplicare, în perioada 2016 – 2018, va conduce la reducerea în continuare a gap-ului fiscal cu cel puţin 4 puncte procentuale anual, respectiv la o creştere a încasărilor cu circa 4 – 5 miliarde lei anual.

Extinderea la nivel naţional a proiectului destinat prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate va atrage venituri suplimentare, numai în anul 2015, de circa un miliard lei impozit pe venit şi 1,5 miliarde lei contribuţii sociale, potrivit documentului.

„Modificările aduse de noua lege a insolvenţei au creat un trend descendent al numărului de dosare noi de insolvenţă înregistrate pe rolul instanţelor de judecată, fapt confirmat şi de datele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului potrivit cărora numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut de la 29.587 în anul 2013 la numai 20.696 în anul 2014. Aceasta poate conduce la o creştere semnificativă a încasărilor bugetare din acest segment deoarece un număr important de firme rămân în administrare curentă şi vor achita atât obligaţiile restante acumulate, cât şi obligaţiile curente, având la dispoziţie
instrumentele eşalonării/amânării la plată”, se menţionează în noul programul de convergenţă”, se mai spune în document.

În ceea ce priveşte conformarea voluntară privind plata impozitelor, aceasta va înregistra o evoluţie pozitivă cu circa 2 puncte procentuale pe an (echivalentul a 3,2 miliarde lei), ajungând la finele anului 2018 la circa 90%.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid - online şi cu prezenţă fizică, cu respectarea măsurilor de protecţie......
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat ...
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Începând cu data de 1 martie 2022, contribuabilii vor fi obligați să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), ...
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii se pregătesc
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii ...
RESTRICŢII BUCUREŞTI - Rata de infectare în Capitală a crescut peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Asta ...