1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Programul de guvernare - Prima Casă devine Noua Casă - doar pentru case noi

Dezvoltatorii imobiliari primesc o veste bună de la Guvern. Programul Prima Casă, prin care s-au cumpărat în cea mai mare parte apartamente vechi, se va transforma în Noua Casă, prin care se vor cumpăra doar apartamente noi. Fondul de Garantare ar urma să primească mai mulţi bani.

20 dec, 2012 | ECONOMICA.net

"Proiectul Prima Casa va fi transformat in proiectul Noua Casa, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi", se arată în Programul de Guvernare a noului Cabinet Ponta.

Pentru moment, Prima Casă continuă şi la anul în limita unui plafon de garanţii de 200 de milioane de euro, potrivit unei Hotărâri de guvern din această săptămână.

Prin Prima Casă s-au cumpărat aproape numai locuinţe vechi - construite înainte de 2010. Practic, din cele 77.000 de locuinţe cumpărate prin Prima Casă cu credite de peste 3 miliarde de euro, doar aproximativ 3% sunt locuinţe noi.

Băncile au dat credite cu costuri mai mici prin acest program faţă de cele practicate în piaţă şi la un avans de doar 5%, din moment ce statul a preluat 50% din riscul creditului prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Rata de neperformanţă a creditelor acordate prin Prima Casă este foarte mică în acest moment.

Guvernul vrea să bage şi mai mulţi bani în FNGCIMM (instituţia se autofinanţează din comisioane) şi să în crască capitalizarea pentru a putea acorda mai multe garanţii.

"Capitalizarea Fondului de garantare şi a Fondului de Contragarantare. Extinderea sistemului de garantii pentru investiţii în domeniile considerate strategice. Se vor putea stimula investiţiile in energie, agricultură si industria alimentară, turism, IT, IMM, consolidarea polilor industriali de competitivitate s.a", se mai arată în programul de guvernare

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO