Programul de răscumpărare a dus acţiunile FP la un nou maxim istoric

Bursa a crescut cu 1,95%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric după ce administratorul Franklin Templeton a anunţat că vrea să accelereze programul de răscumpărare printr-o ofertă care vizează 4,35% din titluri.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 14:25
Programul de răscumpărare a dus acţiunile FP la un nou maxim istoric

În urma anunţului, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat până la un maxim de 0,74 lei, atingând un nou record de la listarea la Bursă. La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,7375 lei, preţ cu 2,01% peste închiderea de marţi. Transferurile cu aceste titluri au cumulat 13,2 milioane lei.

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor Fondului, pachetul vizat în oferta de cumpărare este evaluat la 444 milioane lei (99,3 milioane euro).

„Intenţia privind lansarea unei oferte publice de cumpărare a condus la apariţia a numeroase ordine de cumpărare, investitorii bazându-se pe faptul că Fondul va iniţia oferta la un preţ peste cel de acum din piaţă. Până la apariţia unor informaţii legate de preţ, cotaţia de la bursă va oscila în căutarea unui nivel de echilibru. Pe de altă parte, investitorii consideră că administratorul Fondului este dornic şi grăbit să cumpere cât mai multe acţiuni, astfel că preţul ar putea fi mai mare decât cel actual”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 2,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,38% peste nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,25%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 2,03%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 1,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 34,4 milioane lei (7,7 milioane euro), cu 75% peste suma de marţi, de 19,7 milioane lei (4,4 milioane euro). Aproape 60% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (20,6 milioane lei, din care un deal de 7,4 milioane lei).

Titlurile BRD (BRD) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, operaţiunile cumulând 1,8 milioane lei. Ultimul transfer a fost efectuat la 9,2 lei, preţ cu 3,84% peste ziua precedentă.

„Se pare că o parte din banii blocaţi în subscrierile de la oferta Nuclearelectrica au început să intre în piaţă, cumpărătorii fiind mai activi faţă de ziua anterioară. Astfel, investitorii şi-au îndreptat atenţia către acţiunile mai importante de la BVB, creşterile datorându-se în mare parte acestui lucru”, a mai spus brokerul.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,71% şi, respectiv, cu 3,87%. Operaţiunile cu acţiunile OMV Petrom au însumat 1,7 milioane lei (din care un deal de 810.000 de lei), iar titlurile băncii au consemnat un rulaj de 1,3 milioane lei.

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au crescut cu 2,66%, la 0,0694 lei, revenind după ce marţi au scăzut cu 1,31%. Scăderea uşoară de marţi a urmat unui şir de trei şedinţe în care preţul a urcat cu peste 17%.

Raportat la nivelul de miercurea trecută, capitalizarea bursieră a băncii este în creştere cu aproape 19%, respectiv cu 34,6 milioane lei (7,7 milioane euro). La finalul şedinţei de miercuri, 25 septembrie, capitalizarea bursieră a băncii a fost de 218,3 milioane lei (48,8 milioane euro).

Directorul general al băncii, Johan Gabriels, a afirmat marţi, în cadrul întâlnirii anuale cu analişti şi investitori, că instituţia de credit are nevoie de 10 – 30 milioane euro pentru dezvoltare şi vrea ca aceste fonduri să fie atrase de la un investitor strategic.

Banca a transmis miercuri dimineaţă un comunicat prin care anunţă că reprezentanţii săi au avut permanent întâlniri cu mai multe instituţii financiare în căutarea unui partener strategic, însă nu există în acest moment nici o discuţie avansată privind o eventuală majorare de capital.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 127.000 de lei, faţă de 647.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul spaniol va plăti o subvenţie de 250 de euro pe lună tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute ...
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Un număr de 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ din Capitală vor fi scoase ...
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări de Viață VIG
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări ...
Banca Comercială Română a anunțat prin intermediul unui comunicat că își continuă politica de extindere a ecosistemul ...