Programul Naţional Apicol 2017 – 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în martie

Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare în cursul lunii martie 2016, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 22 feb. 2016, 19:52
Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în martie

În acest context, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut luni o întâlnire de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de albine pentru agrearea programului în vederea transmiterii la Bruxelles.

‘Ţin foarte mult la o discuţie constructivă şi încercăm să preluăm recomandările dumneavoastră. Eu însumi sunt un mare consumator de miere de albine şi cred că stă în puterea noastră să valorificăm producţia cât mai bine dar, în acelaşi timp, să şi educăm românii să consume miere de calitate şi astfel să reuşim să creştem consumul de miere în România’, a subliniat ministrul Agriculturii, la întâlnirea cu apicultorii.

Discuţiile s-au axat pe modul de decontare a cheltuielilor prin PNA şi condiţiile de eligibilitate pentru a beneficia de sprijinul oferit prin intermediul acestui program, îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă, fiind analizate şi măsurile de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol etc.

Programul Naţional Apicol 2017-2019 se adresează atât apicultorilor care deţin până la 75 familii de albine cât şi celor care deţin peste 75 familii de albine (cu condiţii diferite de eligibilitate) şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

Potrivit MADR, apicultorii pot achiziţiona produsele şi depune dosarele la APIA direct sau prin intermediul formei asociative.

Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), producţia de miere din 2015 s-a diminuat în medie cu 30% faţă de o producţie medie anuală de 22.000 de tone, din cauza secetei şi a depopulărilor familiilor de albine.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

România deţine, la ora actuală, locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine cu 1,47 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Firmele cu cei mai eficienți angajați
Firmele cu cei mai eficienți angajați
Giganții din tutun și energie domină topul profitului per angajat în 2024, alături de firmele de tip holding care nu prea au nevoie de mulți angajați pentru că transferă venituri din alte......
Tesla își va extinde serviciul de robotaxi în zona golfului San Francisco într-o lună sau două
Tesla își va extinde serviciul de robotaxi în zona golfului San Francisco într-o lună sau două
Tesla își va extinde serviciul de robotaxi în zona golfului San Francisco „într-o lună sau două”, în funcție ...
Noile trenuri Alstom ar trebuie să ajungă în ianuarie 2026, în România. Compania ar ar trebui să plătească penalităţi de zeci de miloane de euro pentru întârzierile de doi ani (Președintele ARF)
Noile trenuri Alstom ar trebuie să ajungă în ianuarie 2026, în România. Compania ar ar trebui să plătească penalităţi ...
Alstom ar trebui să plătească statului român penalităţi de zeci de milioane de euro pentru întârzierile cu doi ani ...
Porsche așteaptă o scădere a rezultatelor de 300 de milioane de euro în aprilie și mai, ca impact al tarifelor impuse de Trump
Porsche așteaptă o scădere a rezultatelor de 300 de milioane de euro în aprilie și mai, ca impact al tarifelor impuse ...
Porsche așteaptă o scădere de 300 de milioane de euro (351 de milioane de dolari) a rezultatelor ca urmare a absorbției ...