Programul naţional de implementare a contoarelor inteligente în România se află în fază de proiect pilot – ANRE

Programul de implementare a contoarelor inteligente în România se află în faza de proiect pilot, evaluarea va avea loc la finalul anului, iar în primul semestru din 2016 vor exista elemente pentru a contura un program naţional de contoare inteligente, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă. E.ON România şi CEZ Distribuţie au început deja montarea contoarelor inteligente în mai multe zone.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 11:10
Programul naţional de implementare a contoarelor inteligente în România se află în fază de proiect pilot - ANRE

‘Programul de implementare a contoarelor inteligente în România, ca obligaţie pe care o avem ca stat membru respectiv ca până în anul 2020 să realizăm un anume nivel de contorizare inteligentă de până la 80%, se găseşte în fază de proiect pilot. Am stabilit la nivelul Autorităţii de Reglementare că implementarea contoarelor inteligente trebuie să se facă pe bază de criterii de eficienţă energetică şi aşa cum sunt definite de legea în domeniu, Legea 121 aprobată anul trecut’, a spus vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Potrivit acestuia, proiectul pilot urmează a fi evaluat la sfârşitul acestui an, iar în primul trimestru al anului 2016 oficialul ANRE speră să existe elemente pentru a contura un program naţional de contoare inteligente, scrie Agerpres.

‘În fişa tehnică pe care am pus-o la baza proiectelor pilot am luat în considerare toate costurile aferente acestei investiţii, nu doar costul contorului în sine, pentru că acest contor presupune o reţea adecvată, presupune de asemenea o reţea de comunicare şi de prelucrare a datelor. Formula de reţea inteligentă este de fapt o reţea digitalizată. Dacă vreţi nişte date concrete, la momentul la care am definit cadrul de desfăşurare a programului pilot într-un mod unitar, costul pentru cele trei componente: investiţii în echipamente, reţea şi IT era de 250 de euro pe unitate’, a afirmat vicepreşedintele ANRE.

Calotă a explicat că aceste costuri nu vor fi suportate individual, ci de către toţi consumatorii din România.

De asemenea, acesta susţine că trebuie să fim capabili să valorificăm ceea ce contorul ne dă: informaţie, posibilitatea de a face evaluarea calităţii serviciului şi a decide eventual schimbarea furnizorului, curbele de consum pe care l-am avut într-o perioadă precedentă şi pe care eventual ni le propunem pentru perioada viitoare şi aşa mai departe.

Noile contoare sunt denumite „inteligente” pentru că permit citirea de la distanţă a indexului fără a fi necesară prezenţa unui angajat al distribuitorului şi nici măcar fără ca beneficiarul să efectueze lunat telecitirea. De asemenea, conectarea şi reconectarea clientului se poate face din centrală. Până în 2020, 80% din cei 9 milioane de consumatori de energie electrică din România vor avea montate contoare inteligente, adică peste 7 milioane de clienţi.

E.ON România va monta 150.000 de contoare inteligente consumatorilor din aria sa de distribuţie pana in 2017. Cu cele 100.000 de contoare montate deja, compania germana va ajunge, peste 2 ani, la un numar de 250.000 de contoare montate.

Doar in acest an vor fi montate 120.000 de contoare. Investitia totala in montarea acestor sisteme inteligente de masurare a consumurilor de energie electrica este de 21,6 milioane de euro. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumurilor si a parametrilor de functionare retelei in timp real, precum si transmiterea automata a acestor informatii catre distribuitor. Printre altele, aceste dispozitive permit citirea consumurilor direct din centrala, precum si conectarea si deconectarea clientului in acelasi mod.

40.000 de contoare inteligente de energie electrică vor fi montate de către CEZ Distribuţie, în şapte judeţe, în 2015. În 2016, vor fi montate 84.000 de contoare, în 2017, 105.000 de contoare, 130.000 de contoare, în 2018, 155.000 de contoare, în 2019 şi 173.000 de contoare, în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...