Programul Operaţional pentru Pescuit: Fondurile vor fi disponibile în maximum două luni

Reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional de Pescuit (POP) se află luni, la Bruxelles, pentru a discuta draftul programului care va putea fi accesat pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi atrag atenţia comunităţilor de pescari din Deltă cu privire la necesitatea accelerării ritmului de absorbţie a fondurilor de care dispun.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 09:37
Programul Operaţional pentru Pescuit: Fondurile vor fi disponibile în maximum două luni

‘Conducerea AM POP se află astăzi (luni n.r.) la Bruxelles pentru a prezenta primul draft al viitorului POP. Sperăm ca într-o lună şi jumătate să avem forma finală a acestui program. Mesajul nostru pentru comunităţile de pescari din Deltă este că trebuie să ne mişcăm mai repede’, a declarat consilierul superior din cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit a AM POP, Nicolae Dimulescu.

Prezent la întâlnirea organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea pe marginea Strategiei de dezvoltare integrată a Deltei Dunării, Dimulescu a atras atenţia asupra faptului că până în prezent Grupul local de pescărie durabilă (FLAG – Fisheries Local Action Group) Delta Dunării a încheiat 67 de contracte în valoare totală de circa 7,4 milioane de euro, din care a fost încheiat doar unul în valoare de 15.605 euro, scrie Agerpres.

‘Este extrem de important să se mobilizeze toate comunităţile, pentru că mai avem de plată doar o singură lună şi suntem în situaţia de a face dezangajări, lucru care ne afectează pe toţi. Suntem alături de Delta Dunării, dar trebuie să se facă eforturi substanţiale pentru a cheltui banii cu folos şi să nu ajungem la dezangajări’, a precizat Dimulescu.

La rândul lor, autorităţile prezente au menţionat că, la nivelul FLAG, există probleme în ceea ce priveşte evaluarea proiectelor depuse de comunităţi, însă ritmul încetinit de absorbţie a fondurilor nu este o problemă care ar reveni exclusiv grupului tulcean. ‘Proiectul care a primit deja finanţare a fost aprobat la nivelul FLAG încă din luna martie, însă banii au fost acordaţi abia în septembrie’, a precizat reprezentantul Consiliului Judeţean în FLAG, Sorin Zaharcu.

FLAG Delta Dunării a obţinut, în anul 2012, în baza unei strategii de dezvoltare a zonei întocmită anterior, 20,5 milioane euro, din care circa 2 milioane de euro sunt pentru funcţionarea asociaţiei publice private, suma alocată din Fondul European pentru Pescuit fiind cea mai mare acordată vreunei zone piscicole din Uniunea Europeană.

Finanţarea este destinată comunităţilor din Rezervaţie, autorităţi locale, organizaţii şi societăţi private care au obligaţia să încheie până la data de 31 decembrie 2015 punerea în practică a proiectelor.

Pentru perioada de programare 2007-2013, POP a avut un buget de 261,5 milioane de euro, din care 196,1 milioane de euro a reprezentat contribuţia Fondului European pentru Pescuit.

Te-ar mai putea interesa și
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Peste 5.000 de infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă......
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat ă, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 ...
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta e diferența între actuala coaliție și niște gnomi guralivi de dreapta
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta ...
Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul, iar asta înseamnă ...
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Şeful Statului Major al Armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să stabilizeze situaţia ...