Programul Prima Casă nu va dispărea ca efect al aplicării Legii dării în plată – iniţiator

Programul Prima casă nu va dispărea ca efect al aplicării Legii dării în plată, pentru că nu poate fi anulată garanţia statului, a declarat, luni, deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 10:24
Programul Prima Casă nu va dispărea ca efect al aplicării Legii dării în plată - iniţiator

„În ce priveşte Prima casă, mi se pare o intoxicare din partea Băncii Naţionale. Programul Prima casă nu va dispărea. Vă spun cu toată convingerea. Legea Dării în plată nu poate anula garanţia statului pentru că numai aşa ar putea dispărea Prima casă. Garanţia statului este o garanţie suverană. La articolul I al legii vă rog să observaţi că legea se aplică persoanelor fizice consumatori, codebitori, coplătitori, ori, statul român în programul Prima casă are calitate de fideiusor, dar statul român nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii. Cu lucrul ăsta cred că ne-am lămurit”, a spus Zamfir.

El a precizat că dorinţa sa este ca Programul Prima casă să nu fie scos din lege.

„Ce nu ni se spune, tinerilor în principal, şi ce nu s-a discutat public în legătură cu programul Prima casă este ce se întâmplă cu un semnatar al programului Prima casă în momentul în care acesta nu mai poate plăti. În momentul în care acesta nu mai poate plăti, statul român plăteşte, prin Ministerul de Finanţe, acea garanţie de 50% către bancă. Bineînţeles, i se va executa şi casa, iar acel cetăţean, peste nu ştiu câţi ani, se va trezi şi cu casa luată şi cu ANAF pe capul lui care va trebui să recupereze acea sumă de bani pe care statul a plătit-o pentru el. Ori, dorinţa mea ca programul Prima casă să nu fie scos de la Legea dării în plată este tocmai pentru că dorim ca şi cei care au semnat un contract prima casă să fie protejaţi, anume să nu mai fie urmăriţi după ce li se execută imobilul de către ANAF până la sfârşitul vieţii. Dobânzile de la ANAF sunt cu mult mai mari decât la bănci”, a maia afirmat deputatul.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...