Programul Rabla, suplimentat cu 25 de milioane de lei, echivalentul a 4.000 de prime de casare

Programul 'Rabla Clasic', sesiunea 2017 pentru persoane fizice, va fi suplimentat cu 25 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 4.000 de prime de casare, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 11:12
Programul Rabla, suplimentat cu 25 de milioane de lei, echivalentul a 4.000 de prime de casare

‘Astăzi, am semnat suplimentarea pentru Programul ‘Rabla Clasic’ – persoane fizice cu suma de 25 de milioane de lei, care înseamnă o suplimentare cu 4.000 de prime de casare. Până la sfârşitul anului, 31 decembrie 2017, vom avea un total de aproximativ 25.000 de maşini noi care vor fi cumpărate de către români. În acelaşi timp, am prelungit şi termenul de depunere a dosarelor, tot până la data de 31 decembrie 2017 pentru persoanele fizice. Şi pentru că, în ultima perioadă, şi instituţiile statului, şi autorităţile locale doresc să-şi achiziţioneze maşini noi şi să se doteze cu astfel de autovehicule, am prelungit pentru persoanele juridice termenul de depunere până la 30 noiembrie 2017, ţinând cont şi de rectificarea bugetară’, a afirmat Gavrilescu.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a precizat că, în cazul Programului ‘Rabla Plus’, a fost modificat Ghidul de finanţare, tocmai pentru ca maşinile pentru care au fost aprobate dosarele de finanţare să poată fi livrate de către dealerii de maşini electrice.

‘Ca noutate este şi Programul ‘Rabla Plus’. Să nu uităm că anul acesta, eco-bonusul dat pentru ‘Rabla Plus’ a fost de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini 100% electrice, iar pentru maşinile hibrid plug-in sau hibrid un eco-bonus de 4.500 de euro. A fost o creştere semnificativă, iar până la ora actuală avem înscrieri pentru aproximativ 550 de maşini din gama ‘Rabla Plus’. Pentru că am constatat că ne confruntăm cu anumite probleme, cum ar fi lipsa unor maşini în parcurile auto ale unor dealeri, a trebuit să modificăm Ghidul de finanţare atât pentru ‘Rabla Plus’, cât şi pentru ‘Rabla Clasic’, ordine care sunt deja postate pe site-ul ministerului, prin ghidurile de finanţare în care vor fi incluse programele din 2018 şi 2019. Ne-am confruntat cu nişte probleme şi cu ajutorul producătorilor de maşini din România şi a dealerilor care vând maşini electrice sau hibrid plug-in am făcut o modificare prin care eliminăm termenul de 31 decembrie până la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, în sensul că, din momentul în care s-au înscris la AFM, au un timp de 120 de zile până când acea maşină poate să intre în circuit, adică până când ea poată să fie achiziţionată. În acelaşi timp, pentru că am constatat că foarte multe persoane s-au înscris deja la AFM pentru a-şi achiziţiona astfel de maşini pe programul ‘Rabla Plus’, dar încă nu au ajuns la dealer, pentru a-şi alege maşina, am pus un termen-limită maxim până la care pot să îşi depună documentele la dealer, respectiv 60 de zile’, a explicat Graţiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, noile Ghiduri de finanţare, destinate celor două programe ‘Rabla’ vor include, începând cu anul 2018, un eco-bonus acordat şi maşinilor mici nepoluante.

‘Am inclus în aceste programe şi cvasi-ciclurile electrice, în sensul că cine doreşte să-şi achiziţioneze o maşină mică şi care se poate parca uşor şi este depoluantă, va primi finanţare începând cu anul 2018. În acelaşi timp, pentru că preţul acestora este mult mai mic decât eco-bonusul de 10.000 de euro pe care îl dăm, am dat pentru maşinile care sunt sub această sumă finanţare numai de 50%, astfel încât să nu ne trezim în situaţia în care preţul unei maşini, fiind mai mic, cineva să îşi închipuie că banii respectivi ar putea fi daţi direct în contul cetăţeanului. Cred că, în continuare, înnoirea parcului auto este extrem de importantă, este o dovadă că românii doresc în fiecare an să îşi cumpere o maşină nouă, odată este benefic şi pentru modul în care noi nu mai poluăm, modul în care noi ştim sigur că vom trîi într-un mediu curat şi sănătos, dar în acelaşi timp siguranţa cetăţeanului prin circulaţia pe drumurile publice este sută la sută asigurată. Speram că prin programul multianual de finanţare a celor două programe ‘Rabla Clasic’ şi ‘Rabla Plus’, începând şi de anul viitor, numărul maşinilor sută la sută electrice, cele care nu poluează sau hibrid plug-in va fi mult mai mare decât cele care până la sfârşitul anului, bănuiesc vor atinge aproximativ 1.000 de bucăţi’, a subliniat ministrul Mediului.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice şi cele juridice pot accesa Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – ‘Rabla Clasic’ şi ‘Rabla Plus’. Bugetul anunţat, la momentul respectiv în cazul programului ‘Rabla Clasic’ se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru ‘Rabla Plus’ la 45 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...