1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Proiect bombă al senatorului Zamfir: vrea să schimbe DAE

Senatorul Daniel Zamfir propune un proiect în care vrea să reglementeze ce înseamnă dobânda anuală efectivă (DAE) și ce ar fi considerată camătă, și nu dobandă.

23 mai, 2019 | ECONOMICA.net

"Dobânda anuală efectivă sau DAE înseamnă costul total al creditului pentru consumator, exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului. DAE se compune din dobânda la împrumutiri sau credite percepută de creditorii financiari, la care se adaugă celelalte costuri ale creditării inclusiv comisioanele, spezele, taxele și primele de asigurareși celălalte costuri pentru serviciile accesorii aferente contractului de credit. Costurile creditării, altele decât dobânda la împrumutiri sau credite percepută de creditorii financiari, nu pot depăși cu mai mult de 30% această dobândă. Comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul creditului nu poate fi inclus în costul total al creditului", spune senatorul Zamfir.

El definește, de asemenea, și ce înseamnă camăta.

"Dobânda excesivă sau camăta este dobânda contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instutițile de credit de pe piața financiar-bancară internă, fiind în mod maifest diproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente", se mai arată în proiectul de lege.

DAE la credite de consum limitată la 18%

O altă prevedere a proiectului de act normativ spune că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși 18% pe an".

Mai departe, Zamfir detaliază condițiile DAE pentru microcredite care nu poate depăși:

" - 30% pe an, dacă scadența este de peste 90 de zile

- 100% pe an, dacă scadenșa este între 16 și 90 de zile

- 200% pe an, dacă scadența este de maxim 15 zile"

Este important de reținut că proiectul de lege, în caz că va fi aprobat de Parlament, se va aplica inclusiv creditelor aflate în derulare "în scopul echilibrării prestațiilor și reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, dacă sunt îndeplinite condițiile impreviziunii".

CITEȘTE AICI PROIECTUL LUI DANIEL ZAMFIR DE PLAFONARE A DAE.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO