Proiect Cod Fiscal: Norma de venit va fi redusă pentru agricultorii care înregistrează pierderi de producţie

Producătorii agricoli vor beneficia de o reducere a normei de venit dacă înregistrează pierderi din cauza unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole, potrivit proiectului de Cod Fiscal, prezentat în cadrul unei dezbateri organizate joi de Ministerul Finanţelor Publice, la care au participat şi reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. 
Economica.net - joi, 31 iul. 2014, 20:18
Proiect Cod Fiscal: Norma de venit va fi redusă pentru agricultorii care înregistrează pierderi de producţie

Printre elementele de noutate ale proiectului Codului Fiscal se numără preluarea, ca normă generală, a reglementărilor introduse punctual prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscală pentru producătorii agricoli a căror recoltă a fost substanţial afectată şi care ar fi trebui să plătească norma de venit, se arată într-un comunicat al MFP, remis joi AGERPRES.

‘În cazul producătorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole. De asemenea, în proiectul noului Cod Fiscal este inclusă o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei în care oamenii de afaceri din domeniul agricol şi piscicol pot să reporteze şi să compenseze pierderile fiscale. Un alt element de noutate introdus în proiectul noului Cod fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum şi reglementarea modului în care acestea se impozitează’, se mai menţionează în comunicatul citat.

Eliminarea dublei impozitări pentru situaţiile în care un angajator vrea să ofere beneficii suplimentare pentru contribuţii de pensie facultativă sau de sănătate, în limita sumei totale de 650 de euro anual, alături de implementarea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare sunt alte două elemente de noutate ale proiectului Codului Fiscal, prezentate în cadrul dezbaterii.

Prezentă la dezbatere, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a precizat că rescrierea şi promovarea proiectelor noului Cod Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală sunt puncte esenţiale ale mandatului său.

‘Rescrierea şi promovarea proiectelor noului Cod Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală sunt puncte esenţiale ale mandatului meu. Proiectele rescrise corespund celor două mari obiective pe care le avem: folosirea politicii fiscale ca pârghie de susţinere a creşterii economice şi îmbunătăţirea colectării’, a afirmat Ioana-Maria Petrescu.

La rândul său, Radu Florescu, coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a salutat deschiderea reprezentanţilor guvernamentali pentru un dialog transparent şi constructiv pe tema politicilor fiscale, arătând că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi predictibilitate.

‘Reafirmăm susţinerea noastră pentru reducerea CAS în condiţiile în care măsura este sustenabilă şi nu va fi însoţită de noi taxe şi impozite’, a menţionat Radu Florescu.

De asemenea, Daniel Anghel, preşedinte coordonator al Grupului de lucru pe probleme de legislaţie fiscală din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a salutat rescrierea celor două proiecte ale Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală, apreciind că era ‘imperios necesară din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii’.

Proiectul noului Cod Fiscal menţine, totodată, prevederile referitoare la menţinerea cotei unice de impozitare, a TVA, scutirea de la plată a impozitului reinvestit, măsuri de îmbunătăţire a relaţiei între contribuabil şi ANAF.

Te-ar mai putea interesa și
Cât ne costă ajutorul de 700 de lei pentru pensionari
Cât ne costă ajutorul de 700 de lei pentru pensionari
Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Numit "Sprijin pentru România", pachetul prevede și acordarea......
AROBS a înregistrat în primele trei luni din an venituri de 53,2 milioane de lei, în creștere cu 33%
AROBS a înregistrat în primele trei luni din an venituri de 53,2 milioane de lei, în creștere cu 33%
AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a raporat joi venituri ...
TAROM vrea ca în șase luni să introducă un program  sales on board, asemănător cu cel al companiilor low-cost
TAROM vrea ca în șase luni să introducă un program sales on board, asemănător cu cel al companiilor low-cost
TAROM are în vedere o hibridizare, iar în şase luni va avea, similar companiilor low-cost, un program de sales on board, ...
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele de presă ale MAE rus
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele ...
Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile ...