Proiect pentru reabilitarea a 105 km de traseu de transport al agentului termic, adoptat de CGMB

Un proiect privind reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 18 dec. 2019, 12:44
Proiect pentru reabilitarea a 105 km de traseu de transport al agentului termic, adoptat de CGMB

Proiectul, care include 25 de obiective, urmează să fie depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare totală de 1.572.631.844 lei inclusiv TVA. Contribuţia Municipiului Bucureşti va reprezenta cofinanţarea în cuantum de 26.468.783 lei din cheltuielile eligibile ale proiectului, cât şi cheltuielile neeligibile, reprezentând TVA, în valoare de 249.192.658 lei.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe perioada derulării proiectului se vor asigura din bugetul local.

Potrivit referatului de aprobare, proiectul tratează etapa a doua de modernizare a reţelei de transport a agentului termic şi presupune redimensionarea hidraulică a reţelei de transport şi înlocuirea conductelor clasice din oţel existente cu conducte noi din oţel, în soluţie preizolată.

De asemenea, în corelaţie cu acest proiect, consilierii municipali au adoptat şi un al doilea, referitor la planul anual de evoluţie a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044.

Planul de preţuri porneşte de la tariful practicat în prezent pentru populaţie, respectiv 137 lei/Gcal fără TVA. Tarifele ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 7% până în anul 2030, ulterior această creştere fiind de aproximativ 2% anual. Pentru consumatorii non-casnici tariful plătit depinde de tipul de sistem la care sunt racordaţi. Astfel, tariful plătit pentru utilizatorii conectaţi la sistemul de transport este de 70,04 Euro/Gcal, după care este prevăzută o creştere medie anuală de 2%. Tariful estimat pentru consumatorii non-casnici conectaţi la sistemul de distribuţie este de 77,79 Euro/Gcal în anul 2020, după care urmează o creştere medie anuală de 2% pentru întreg intervalul de prognoză. Astfel, tariful pentru gospodării, care are un preţ de 28,6 euro/Gcal în 2019, ar urma să fie de 30,60 euro/Gcal în 2020 şi 32,75 euro/Gcal în 2022.

Studiul include şi nivelurile de suportabilitate ale preţurilor pentru termoficare, raportate la venitul mediu respectiv la venitul minim. Acestea sunt pentru anul 2019 de 354 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi de 211 lei lei/Gcal raportat la venitul minim. Pentru 2020 ar urma să fie de 368 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi de 222 lei/Gcal raportat la venitul minim, în timp ce pentru 2021 sunt prevăzuţi 383 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi 230 lei/Gcal raportat la venitul minim.

Potrivit studiului, în ambele scenarii, gradul de suportabilitate este depăşit la nivelul tarifului integral, rezultând un necesar de subvenţionare a preţului gigacaloriei pe întreg orizontul previzionat.

Compania Municipală Termoenergetica a anunţat marţi că „gigacaloria nu se scumpeşte” şi că proiectul de hotărâre privind planul de evoluţie a tarifelor reprezintă un model economic necesar realizării unor investiţii.

„Creşterea preţului la gigacalorie se realizează în baza unei hotărâri de principiu a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ulterior se obţine un aviz de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar după obţinerea acestui aviz se supune din nou dezbaterii consilierilor generali într-un alt proiect de hotărâre”, preciza compania.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...