Proiecte de birouri de 115.000 mp în Bucureşti şi malluri noi de 275.000 mp la nivel naţional se vor livra în a doua jumătate a anului

Potrivit datelor anunțate de dezvoltatori, peste 900.000 mp de spații imobiliare moderne ar urma să fie finalizate în acest an, dintre care circa jumătate reprezintă proiecte industriale și de logistică. Potrivit consultantului imobiliar JLL, activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în 2019 comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate. Astfel, doar proiectele de birouri din Bucureşti şi cele de retail din toată ţara ar putea ajunge la 389.700 mp.
Răzvan Zamfir - lun, 09 sept. 2019, 19:26
Proiecte de birouri de 115.000 mp în Bucureşti şi malluri noi de 275.000 mp la nivel naţional se vor livra în a doua jumătate a anului

Stocul de spații industriale și de logistică din România va urca astfel la 4,2 – 4,25 milioane mp, o creștere de peste 10% față de 2018. La jumătatea anului, stocul a depășit pragul de 4 milioane mp, iar o suprafață de peste două milioane mp e localizată în București. 

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluția cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractați peste 1,7 milioane de mp de spații industriale și de logistică. Spre comparație, în perioada 2011 – 2015, au fost închiriați în România circa 1,2 milioane mp de spații industriale și logistice.

Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spații industriale și logistice se așteaptă să fie finalizați. Dar, având în vedere faptul că 180.700 mp au fost deja livrați în semestrul I și aproape 230.000 mp sunt în construcție, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 mp pătrați estimați inițial.

Pe fondul cererii puternice și a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menținut la 6%.

Livrări duble și de spații de birouri în București

Pe piața de birouri, 2019 va fi un an record în ceea ce privește livrările noi din București, volumul anunțat fiind de 333.500 mp, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018.

Deși au existat livrări noi atât în trimestrul II, cât și în primul trimestru, rata de neocupare a scăzut ușor de la 8%, la 7,5%, având în vedere că imobilele finalizate erau ocupate în proporție de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected și The Mark.

Prin urmare, noile clădiri nu au contribuit într-o măsură prea mare la volumul spațiilor vacante. Pe de altă parte, cererea a fost puternică în prima jumătate, fără relocări majore, cu excepția Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a orașului în Renault Bucharest Connected.

Proiecte de birouri cu livrare în S2 2019

  • Expo Business Park amplasat în zona Expoziției, e dezvoltat de Portland Trust și are 38.000 mp.
  • Ana Tower localizat în zona Expoziției e dezvoltat de Ana Holding și are o suprafață de 34.700 mp.
  • The Light (faza 1) e amplasat în centru-vest, dezvoltat de River Development și are 21.600 mp.
  • Equilibrium (faza 1) localizat în Floreasca-Barbu Văcărescu, e dezvoltat de Skanska și se întinde pe 20.600 mp. 

Stocul de birouri din București era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar până la sfărșitul anului se va apropia de pragul de trei milioane de metri pătrați.

„Pentru finele anului nu ne așteptăm la moficări majore ale ratei de neocupare chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spații pre-închiriate, cu diferențe semnificative de la caz la caz. Există mai multe tranzacții mari în așteptare, iar dacă acestea vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcției. Prin urmare, livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului”, spun oficialii JLL.

Proiectele noi de retail vor compensa în a doua parte a anului

Pe piața de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, trend care a continuat și în prima jumătate a anului, când au fost livrați doar 10.000 metri pătrați (extinderea Shopping City Sibiu).

Aproape toate livrările majore pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate, cu aproape 166.000 mp așteptați pentru finalizare, compensând lipsa de noi proiecte în prima jumătate a anului.

Proiecte de retail cu livrare în S2 2019

Iulius Town Timisoara

Extindere

Iulius Group

47.000 mp

AFI Palace Brasov

Proiect nou

AFI Europe

45.000 mp

Festival Shopping Center Sibiu

Proiect nou

NEPI Rockcastle

42.000 mp

Shopping City Targu Mures

Proiect nou

NEPI Rockcastle

33.000 mp

Dambovita Mall

Proiect nou

Prime Kapital

33.000 mp

Mall Moldova

Extindere

Prime Kapital

30.000 mp

DN1 Balotesti

Extindere

Prime Kapital

28.300 mp

Colosseum Center*

Extindere

Colosseum Mall

16.500 mp

Astfel, stocul depășește 3,2 milioane de metri pătrați, din care 1,12 milioane de metru pătrați sunt localizați în București.

2019 se va caracteriza printr-un număr considerabil de extinderi și, într-o măsură mai mică, de noi proiecte. Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 mp dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...