Proiectele europene nu vor mai ascunde cheltuieli în spatele clauzelor confidenţiale – ordin MFE

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a semnat un ordin prin care contractul de finanţare este definit ca informaţie de interes public, informează, luni, ministerul de resort.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 12:57
Proiectele europene nu vor mai ascunde cheltuieli în spatele clauzelor confidenţiale - ordin MFE

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), ordinul defineşte contractul de finanţare, împreună cu anexele şi documentele vizând executarea lui, ca fiind informaţii de interes public în condiţiile Legii 544/2001.

Mai mult, documentul MFE listează explicit elementele care nu pot avea caracter de confidenţialitate, precum denumirea proiectului, denumirea completă a beneficiarului şi a partenerilor, dacă aceştia există, datele de contact pentru echipa proiectului, data de începere şi de finalizare a proiectului, locaţia proiectului, valoarea totală a finanţării nerambursabile acordate, intensitatea sprijinului, valoarea plăţilor efectuate, dimensiunea şi caracteristicile grupului ţintă şi, după caz, ale beneficiarilor finali ai proiectului, informaţii privind resursele umane din cadrul proiectului, rezultatele estimate şi cele realizate în cadrul proiectului, denumirea furnizorilor de produse, prestatorilor de servicii şi executanţilor de lucrări contractaţi în cadrul proiectului, precum şi obiectul contractului, valoarea acestuia şi plăţile efectuate.

De asemenea, mai include şi elemente de sustenabilitate a rezultatelor proiectului, respectiv de durabilitate a investiţiilor în infrastructură sau producţie.

Conform MFE, dacă există elemente care trebuie totuşi secretizate, acestea trebuie să se înscrie clar în excepţiile prevăzute de Legea 544 (drepturile intelectuale, protecţia datelor cu caracter personal etc.), trebuie stabilite explicit şi justificate înainte de semnarea contractului.

‘Beneficiarii de fonduri europene au obligaţia legală să arate celor interesaţi cum se cheltuie banii publici. Ordinul pe care l-am dat astăzi elimină posibilitatea şi tentaţia de a ascunde activităţi şi cheltuieli în spatele unor clauze de confidenţialitate existente în contracte aferente perioadei de programare anterioară. În septembrie, am declanşat un proces accelerat de consultare referitor la transparenţa contractelor de finanţare şi acum avem decizia: investim banii europeni în mod transparent. Decizia MFE se înscrie în angajamentul de transparenţă administrativă asumat de Guvernul Cioloş. Acest articol din contractul cadru înlocuieşte vechile clauze, care permiteau secretizări abuzive’, a declarat Ghinea.

Prevederile actualului ordin se aplică tuturor contractelor/deciziilor de finanţare aferente perioadei de programare 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...