Proiectele finanţate din acciza la carburanţi vor fi stabilite anual de către Parlament şi Guvern – MT

Proiectele ce ar urma să fie finanţate din acciza la carburanţi, intrată în vigoare de la 1 aprilie, vor fi stabilite în urma discuţiilor purtate de către reprezentanţii Parlamentului şi ai Guvernului, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Dan Şova.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 13:51
Proiectele finanţate din acciza la carburanţi vor fi stabilite anual de către Parlament şi Guvern - MT

‘Cu acciza se pot face două lucruri. Aşa cum v-a spus şi premierul, Parlamentul împreună cu Guvernul urmează să stabilească în fiecare an care sunt proiectele de autostrăzi care urmează să fie finanţate din acciză. Acciza poate fi folosită şi pentru cofinanţare, în ipoteza în care dorim să cofinanţăm mai mult de 15%, sau poate fi folosită şi pentru proiecte noi. Ca exemple de autostrăzi care ar putea fi construite din acciză ar fi cea de la Borş la Nădăşel, în lungime de 157 de kilometri. Suplacu de Barcău-Borş este finanţat din bugetul de stat, deci acciza este binevenită, iar de la Suplacu de Barcău la Nădăşel sunt 93 de kilometri tot pe autostrada Transilvania care se află în afara reţelei europene de transport, din păcate. Aici, poate fi finanţată din acciză. Proiectele finanţate din acciză vor fi stabilite ulterior, o să existe o discuţie între Parlament şi Guvern. Deocamdată, abia i-am dat drumul astăzi’, a spus Şova.

Acciza pentru benzină şi motorină creşte cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanţilor de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o Ordonanţă de urgenţă prin care va reglementa modul în care transportatorii rutieri îşi pot recupera patru cenţi din acciza la carburanţi.

Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, acciza la motorina utilizată drept carburant în transportul rutier de mărfuri cu autovehicule cu greutatea maximă autorizată de peste 7,5 tone şi în transportul de călători, exclusiv transportul public de călători, cu autovehicule de peste opt locuri, va scădea cu 40 de euro/1.000 de litri.

Ca urmare a acestei reduceri, rata accizei aplicată după 1 aprilie 2014 este de 360,395/1.000 litri pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Tot luni, premierul a afirmat că acciza la carburanţi va aduce venituri anuale la bugetul de stat de 2,4 miliarde de lei, echivalentul a 600 milioane de euro, dar şi că o parte din bani va merge pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, aprobate de Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat pentru luare de mită, dar scandalul care se extinde......
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...