Proiectul de acord UE-Turcia pare să nu-i descurajeze pe migranţi

Paza de Coastă turcă a interceptat miercuri câteva zeci de migranţi, în principal din Siria, în golfuri situate de-a lungul coastei la Marea Egee, un semn că proiectul de acord dintre Ankara şi Bruxelles nu descurajează migranţii să încerce să traverseze marea către Europa, relatează Reuters online.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 07:36
Proiectul de acord UE-Turcia pare să nu-i descurajeze pe migranţi

Un grup de 42 de persoane – inclusiv aproximativ 15 copii – a fost direcţionat către instalaţii ale Pazei de Coastă din staţiunea balneară Didim, în Asia Mică.

Alte câteva zeci de persoane care doreau să traverseze marea aşteptau pe o plajă, sub privirile vigilente ale poliţiştilor, un autocar care urma să le evacueze.

„Ne este teamă să rămânem aici, frică să rămânem în Siria (…). Încercăm să ajungem în ţările care ne vor accepta. Vrem securitate, vrem să se ocupe cineva de noi”, a declarat Samiha Abdullah, una dintre persoanele adunate în apropierea unei plaje, în timp ce în fundal se auzeau, din când în când, plânsete de bebeluşi.

În larg, o vedetă a Pazei de Coastă s-a apropiat de ceea ce părea să fie o mică ambarcaţiune ce transporta alţi migranţi. Unii oficiali se tem de un aflux către insulele greceşti, înaintea intrării în vigoare a unui viitor acord între UE şi Turcia.

Uniunea şi Turcia depun eforturi să finalizeze acest acord înainte de viitorul lor summit, prevăzut în perioada 17-18 martie, iar potrivit şefului diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, Uniunea a acceptat o bună parte din condiţiile Ankarei.

Nouă barieră între Ungaria şi România?

Mai departe, pe ruta prin Balcani urmată anul trecut de peste un milion de solicitanţi de azil, Macedonia a anunţat miercuri că şi-a închis „complet” frontiera migranţilor, după ce Serbia şi Slovenia au anunţat noi restricţii în privinţa accesului străinilor pe teritoriile lor.

Ministerul macedonean de Interne a anunţat că niciun migrant provenind din Grecia nu a trecut frontiera marţi.

La rândul ei, Ungaria ia măsuri pentru a fi în măsură să construiască o barieră – la frontiera cu România – în decurs de zece zile, în cazul în care acest lucru se va dovedi necesar, aşa cum a făcut la frontierele cu Croaţia şi Serbia, a anunţat miercuri ministrul ungar de Interne.

Sandor Pinter a precizat că forţe militare şi de poliţie suplimentare urmează să fie trimise la frontiere, după ce Slovenia, Croaţia şi Serbia au decis să impună restricţii în ceea ce priveşte accesul pe teritoriile lor.

În virtutea proiectului de acord la care s-a ajuns luni, într-un summit extraordinar UE-Turcia, Ankara acceptă să reprimească migranţii „clandestini” trimişi de Europa, în schimbul unei suplimentări a ajutoarelor financiare, unei suprimări rapide a vizelor de care turcii au nevoie pentru a călători în Uniune şi unei accelerări a negocierilor în vederea aderării la UE.

Obiectivul unui asemenea acord, au anunţat premierul turc Ahmet Davutoglu şi liderii UE, constă în descurajarea imigraţiei „ilegale” şi în a pune capăt activităţii traficanţilor de migranţi. Mesajul, au subliniat ei, este simplu: încercaţi să treceţi clandestin şi veţi fi trimişi imediat înapoi în Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar trebui să promoveze inovarea și să limiteze abuzurile
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar ...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele......
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere ...
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...