Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, aprobat

Executivul a aprobat, joi, un proiect de lege prin care este abilitat să emită, în perioada următoarei vacanţe parlamentare, ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
Economica.net - vin, 26 mai 2017, 07:57
Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, aprobat

Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura se aplică de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2017, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2017.

‘Proiectul stabileşte abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple, în perioada menţionată, pentru domenii precum cel al finanţelor publice şi economiei, dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, sănătate, cercetare, afaceri interne, turism, transporturi, agricultură şi dezvoltare rurală, administrarea patrimoniului de stat, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege’, precizează sursa citată.

Guvernul informează că în domeniul finanţelor publice şi al economiei sunt vizate ‘rectificarea bugetului de stat pe anul 2017, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, modificări ale legislaţiei fiscale, precum şi modificări şi completări ale reglementărilor actuale privind auditul public intern, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză şi acordarea unor facilităţi pentru persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’.

Totodată, în materie de dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, Executivul are în vedere ‘reglementarea unor programe guvernamentale naţionale în construcţii şi urbanism, educaţie, infrastructură, domeniul social şi reabilitare termică, dar şi reglementarea unor măsuri în domeniul administraţiei publice, finanţelor publice locale, urbanismului, amenajării teritoriului, lucrărilor publice şi construcţiilor şi cel al fondurilor europene nerambursabile’.

‘De asemenea, Guvernul va fi abilitat să emită ordonanţe simple privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Servicii Electronice şi Cloud şi pentru asigurarea resurselor umane necesare în administraţia centrală pentru pregătirea primului mandat al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019’, potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, Executivul îşi propune modificarea şi completarea reglementărilor în vigoare privind reforma acestui domeniu, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, alte modificări şi completări fiind prevăzute în privinţa calităţii apei potabile.

‘În domeniul afacerilor interne, Guvernul va primi abilitarea de a aduce modificări şi completări care privesc circulaţia pe drumurile publice şi exercitarea profesiei de detectiv particular, iar în domeniul turismului vor fi modificări privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România şi activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. În privinţa transporturilor, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în următoarea vacanţă parlamentară menţionează emiterea unor reglementări noi care vizează Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni. În domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, Executivul îşi propune aprobarea programului de distribuţie de fructe, legume, lapte, produse lactate şi de panificaţie în instituţiile de învăţământ (‘Programul pentru şcoli’)’, se arată în comunicat.

Ordonanţele emise de Guvern în perioada vacanţei parlamentare vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului până la începutul primei sesiuni parlamentare a anului 2017.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului în procedură de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...