Proiectul de lege privind securitatea cibernetică nu se adresează persoanelor fizice – comisie apărare Senat

Adoptarea proiectului de lege privind securitatea cibernetică a României a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în faţa ameninţărilor cibernetice, din ce în ce mai complexe şi mai dese şi care pot afecta securitatea naţională, nicidecum împotriva limitării libertăţilor individuale şi a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituţie, precizează Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.
Economica.net - sâm, 20 dec. 2014, 13:46
Proiectul de lege privind securitatea cibernetică nu se adresează persoanelor fizice - comisie apărare Senat

‘Proiectul de lege nr. 580/ 2014 privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile legii se aplică ‘persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice”, se arată într-un comunicat al acestei comisii remis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit sursei citate, textul de lege defineşte infrastructurile cibernetice drept ‘infrastructuri din domeniul tehnologiei, informaţiei şi comunicaţii, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice’.

‘Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activităţii posesorilor individuali de computere’, precizează comisia.

Conform aceleiaşi surse, art. 17, ‘care a generat un interes aparte şi interpretări eronate’, se referă la responsabilităţile pe care le au deţinătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecţie necesar împotriva atacurilor cibernetice.

‘Aceşti deţinători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes naţional, iar această lege îi obligă, practic, să protejeze aceste informaţii şi să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securităţii cibernetice’, susţine comisia.

Senatul a adoptat vineri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi şi capacităţi în domeniu.

Potrivit proiectului de lege, autorităţile şi instituţiile publice din SNSC colaborează cu deţinătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de AFACERI, asociaţiile profesionale şi organizaţiile neguvernamentale.

Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării iar coordonarea unitară a activităţilor sistemului va fi realizată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, format din reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precum şi secretarul CSAT.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă și de instanță
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă ...
Curtea de Apel București a respins marți, 25 ianuarie, contestația constructorului grec Aktor în cazul licitației pentru ...
Mai mult de jumătate dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună – analiză
Mai mult de jumătate dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună – analiză
Mai mult de jumătate (53,8%) dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună, iar 6,5% dintre aceştia ...