Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole şi legea privind coşul minim de consum lunar, la CCR pe 14 iulie

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 14 iulie sesizarea referitoare la legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar şi, de asemenea, sesizarea asupra proiectului de lege privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Economica.net - joi, 11 iun. 2020, 09:04
Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole şi legea privind coşul minim de consum lunar, la CCR pe 14 iulie

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 14 iulie sesizarea referitoare la legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Potrivit unui proiect reexaminat la cererea şefului statului asupra Legii pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, adoptat cu majoritate de voturi, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.

Anterior, valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualiza anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, declara că, potrivit unuia dintre considerentele din cererea de reexaminare, dacă legiuitorul a prevăzut prin lege valoarea coşului minim de consum, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decât printr-un act cu aceeaşi forţă juridică, respectiv tot prin lege şi nu prin hotărâre de guvern.

Proiectul legislativ prevede ca salariul minim să fie corelat cu coşul minim pentru un trai decent, care este calculat de INS anual, a declarat în plen Adrian Dohotaru, deputat independent, iniţiator.

„Acest coş minim pentru un trai decent presupune să avem un coş de peste 7.000 de lei în momentul de faţă. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant pentru angajaţii de pe piaţa românească, în condiţiile în care avem aproximativ o treime din angajaţi pe salariul minim, spre 50% din contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social este bine să avem acest coş calculat anual de INS”, a spus Dohotaru, care a adăugat că la realizarea proiectului au participat politicieni, experţi, cercetători, specialişti, fundaţii, ONG-uri.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi a adoptat, în şedinţa din 3 februarie 2020 Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar în forma trimisă iniţial la promulgare. Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot pe 14 iulie, Curtea Constituţională a României urmează să discute sesizarea asupra proiectului de lege privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sesizarea se referă la actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a legii 268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţia agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

PNL şi USR au sesizat CCR în privinţa proiectului de lege privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole, a anunţat luni liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

„Poziţia PNL este că această lege este (…) cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României”, a declarat Roman la Parlament.

El a adăugat că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt „vândute la bani de nimic doar lor”.

Roman susţine că PSD dă dovadă de populism atunci când spune „nu ne vindem ţara”, dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţile comerciale şi la companiile naţionale unde statul este acţionar.

„Adevărul este că PSD vrea să vândă activele performante ale statului la bucată. Şi organele care se ocupă de cercetare penală să stea cu ochii în următoarea perioadă pe Horticola Bucureşti”, a adăugat liderul deputaţilor PNL.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...