Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost publicat de Ministerul Justiţiei – DOCUMENT

Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul de modificare a legilor justiţiei, miercuri seară, în ziua în care ministrul Tudorel Toader a anunţat că documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ. Proiectul de modificare legilor justiţiei a fost anunţat de ministrul Toader în urmă cu exact o săptămână, generând critici din partea magistraţilor, a asociaţiilor acestora, a societăţii civile, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA şi Comisiei Europene, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 18:16
Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost publicat de Ministerul Justiţiei - DOCUMENT

Proiectul de lege privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini, scrie News.ro.

Proiectul a fost publicat miercuri seară pe site-ul Ministerul Justiţiei, care s-a blocat însă la scurt timp.

VEZI AICI PROIECTUL PRIVIND LEGILE JUSTIŢIEI

Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a trimis proiectul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituţie care la finalul programului a anunţat că nu îl primise.

Toader spunea că trimite acest proiect doar CSM, nu şi la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative şi pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică şi interpretează legea.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor „anula” eforturile României din ultimii 10 ani. 

De asemenea, Ambasada SUA a transmis, marţi, că Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale. 

Te-ar mai putea interesa și
Cantitatea de pesticide ilegale utilizată de europeni a crescut și sunt otrăvite legumele, deși poliția a confiscat 2.040 de tone în 2022
Cantitatea de pesticide ilegale utilizată de europeni a crescut și sunt otrăvite legumele, deși poliția a confiscat ...
În contextul în care aplicarea de pesticide pe culturile agricole a devenit o operațiune costisitoare, fermierii din Grecia s-au îndreptat spre o alternativă mai ieftină: pesticide lichide......
ROBOR la trei luni scade din nou şi atinge un nou minim al ultimelor două luni – date BNR 10 iulie 2025
ROBOR la trei luni scade din nou şi atinge un nou minim al ultimelor două luni – date BNR 10 iulie 2025
ROBOR scade în continuare şi atinge un nou minim al ultimelor două luni. Este a şasea şedinţă consecutivă în care ...
Astăzi, la ora 14:00, va fi dat în trafic drumul expres DEx4, drumul de legătură A3 – DN1 UPDATE
Astăzi, la ora 14:00, va fi dat în trafic drumul expres DEx4, drumul de legătură A3 – DN1 UPDATE
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va deschide joi, 10 iulie, circulația pe DEx4, drumul ...
Veste bună de la Moody’s după primul pachet fiscal: România e mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară
Veste bună de la Moody’s după primul pachet fiscal: România e mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară
Agenția internațională de rating Moody's anticipează că deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 6,1% din PIB ...