Proiectul E-VIZA, menit să faciliteze obținerea vizelor, lansat de MAE

Proiectul E-VIZA - portal electronic pentru facilitarea procesului de obținere a vizelor - a fost lansat vineri la Ministerul Afacerilor Externe.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 16:12
Proiectul E-VIZA, menit să faciliteze obținerea vizelor, lansat de MAE

Proiectul își propune să îmbunătățească sistemul de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanților să își întocmească online dosarul de aplicare.

Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al MAE Sorin Moise a menționat impactul pe care aceste măsuri le vor avea în ceea ce privește turismul, sectorul de afaceri, sistemul universitar, acestea fiind unele dintre domeniile pentru care aplică cel mai des solicitanții de viză pentru România.

„Proiectul va aduce beneficii și pe plan intern, pentru MAE, sistemul E-VIZA conferind consulilor români posibilitatea de a presta un serviciu modern, oferind un instrument de lucru care va permite o mult mai bună gestionare și soluționare în timp a cererilor de vize, în condițiile în care personalul consular este insuficient numeric, iar solicitările consulare din partea cetățenilor români din afara țării s-au amplificat semnificativ”, relatează diplomația română, într-un comunicat remis AGERPRES.

Sorin Moise a spus că sistemul nu va vulnerabiliza în niciun fel chestiuni care țin de securitatea acordării vizelor pentru România, combinând în mod util cerințele de siguranță, securitate și accesibilitate.

La rândul său, directorul general al Departamentului Consular Bogdan Stănescu a menționat că acest portal va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, reprezentând în același timp un portal de informații pentru aplicanți, ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghișeu și reducând astfel durata de așteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize.

Reprezentanții grupului de companii care au câștigat licitația de implementare a proiectului E-VIZA au prezentat arhitectura proiectului, modul și graficul de implementare al sistemului, format din mai multe aplicații, care se vor aplica în 135 de misiuni diplomatice, de către aproximativ 500 de angajați MAE.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de șapte luni și va consta în implementarea portalului E-VIZA, extern și intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcționări a portalului E-VIZA și asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE și secțiunile consulare din străinătate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este 16.690.750,84 de lei, din care 14.187.138,21 de lei — valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European; și 2.503.612,63 lei — cofinanțarea eligibilă a beneficiarului, detaliază MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
Un nou punct de oprire feroviar - PO Otopeni Nord se deschide începând de luni, 25 octombrie, în oraşul Otopeni, în ...
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
 Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric ...
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri în şedinţă în vederea adoptării de noi restricţii ...