Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar ar putea ajunge în Parlament săptămâna viitoare

Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar ar putea ajunge în Parlament săptămâna viitoare şi ar urma sa fie semnat de toţi parlamentarii PSD şi ALDE, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 13:42
Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar ar putea ajunge în Parlament săptămâna viitoare

De asemenea, acestea au precizat că dezbaterile pe acest proiect de lege vor avea loc la Parlament.

Pe de altă parte, liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) ‘Cartel Alfa’, Bogdan Hossu, susţine că proiectul ar putea fi pus spre consultare pe pagina de internet a Ministerului Muncii la jumătatea lunii aprilie. Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a afirmat că a văzut miercuri grilele de salarizare, dar fără text, însă acestea pot primi orice interpretare.

‘Parlamentul nu este partener social în negocierea actelor normative cu societatea civilă sau cu organizaţiile sindicale sau patronale. Drept pentru care singurul care este partener social şi are competenţă şi drept de negociere este Guvernul României prin Ministerul Muncii, iar pe partea cealaltă organizaţiile sindicale reprezentative. Din punctul nostru de vedere se sare această negociere de această dată. Negocierea nu are cum să aibă loc cu parteneri sociali care nu sunt trecuţi în lege şi aici mă refer la Parlamentul României. Recunoaştem valoarea Parlamentului, dar nu putem spune că este partener social’, a afirmat Sebastian Oprescu.

Acesta a mai spus că dezbaterile din Parlament vor avea loc în comisiile de specialitate în care vor fi atât parlamentarii puterii cât şi parlamentarii opoziţiei, dar că în acest caz se pune întrebarea cu cine se poartă negocierile, cu puterea sau cu opoziţia.

Potrivit lui Sebastian Oprescu, o asemenea iniţiativă nu este legală şi nici constructivă şi ar putea duce la conflicte de muncă.

Discuţiile pe marginea salarizării unitare au demarat la începutul acestei luni.

Într-un interviu acordat AGERPRES în luna februarie, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, afirma că Legea salarizării unitare ar putea fi trimisă direct Parlamentului şi asumată de coaliţia majoritară.

‘Există varianta să se transmită direct Parlamentului, printr-un proiect de lege al parlamentarilor, adică ea să fie asumată de coaliţia majoritară. Deocamdată nu am luat în discuţie acest lucru, dar este foarte clar că trebuie mai mult timp pentru dezbaterea în Parlamentul României. Cert este că termenul de adoptare va trebui să fie 1 iulie’, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmăreşte să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piaţa......
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...