Proiectul legilor Justiţiei: Inspecţia Judiciară devine instituţie autonomă

Scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea ministrului Justiţiei şi înfiinţarea unui organism independent este una dintre modificările la cele trei legi ale Justiţiei din pachetul de legi care a ajuns marţi la Camera Deputaţilor, a anunţat marţi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedinte al Comisiei speciale de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 14:22
Proiectul legilor Justiţiei: Inspecţia Judiciară devine instituţie autonomă

‘O modificare este cea care vizează înfiinţarea unui organism care să aibă ca obiect de activitate Inspecţia Judiciară. Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărui mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor prin acest consiliu. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară – ca instituţie autonomă, nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete din cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor’, a declarat Iordache, la Palatul Parlamentului.

O altă prevedere, care vizează modificarea Legii 317, se referă la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. ‘În primul rând discutăm de carierele judecătorilor şi procurorilor. Şi de la prima instanţă, respectiv de la tribunal sau de la judecătorie sau Parchetul de pe lângă Judecătorie, cariera magistraţilor să fie gestionată de secţiile speciale din cadrul CSM-ului. Şi avizele pe care trebuie sa le dea pentru accederea în profesie sau pentru ocuparea anumitor funcţii trebuie sa le dea nu plenul CSM, ci secţiile, fie că discutăm de secţia pentru judecători, fie că discutăm de secţia pentru procurori’, a explicat deputatul PSD.

El a susţinut că pe ansamblu se doreşte eliminarea oricărui amestec al factorului politic în activitatea instanţelor sau a Parchetelor. ‘Considerăm că atunci când factorul politic este cel care, într-un fel sau altul, influenţează activitatea juridică, actul din justiţie va scădea’, a adăugat Iordache.

Cele trei proiecte de lege vor fi trimise spre consultare CSM, Ministerului Justiţiei, Consiliului Legislativ. ‘Şi vom invita probabil în momentul în care vom avea aceste avize la dezbateri, aşa cum facem şi pe legile care vizează punerea in concordanţă cu deciziile Curţii, încât aceste legi clar vor fi perfectibile şi vor ajuta la o justiţie independentă şi funcţională. (…) Avem trei legi care de 13 ani trebuiau într-un fel sau altul puse în concordanţă cu realităţile la zi ale României’, a menţionat Florin Iordache.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...