Promisiunile lui Iohannis înseamnă 6,4 miliarde de euro sau 4,1% din PIB. Nu spune de unde scoate banii

Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, acuza, recent, că reducere de CAS pe care a dorit-o actualul guvern este nesustenabilă. El nu spune, însă, de unde va scoate bani pentru ceea ce promite în programul său prezidențial.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 18:56
Promisiunile lui Iohannis înseamnă 6,4 miliarde de euro sau 4,1% din PIB. Nu spune de unde scoate banii

Chiar dacă Klaus Iohannis spunea că reducerea CAS nu poate fi acoperită, pentru că nu există bani, el face, în recent publicatul său program prezidențial o seamă de promisiuni economice, fără să explice de unde va scoate banii pentru ele.

Astfel, el promite o reducere de TVA de la 24 la 19%. Aceasta ar însemna 2,7 miliarde de euro. De asemenea, creșterea bugetului pentru Sănătate la 6% din PIB ar însemna un impact de 3,1 miliarde de euro. Din nou, 2% din PIB pentru Armată în 2015 ar impacta PIB/ul cu 0,8 miliarde de euro.

Total impactului ar însemna, așadar, 2,7 miliarde euro de la reducerea TVA la 19%, plus 3,1 miliarde euro pentru 6% din PIB pentru Sănătate și 0,8 miliarde euro de la 2% din PIB pentru Armată, adică 6,4 miliarde euro.

PIB estimat pentru 2015 este de 155 de miliarde de euro (estimare CNP), ceea ce înseamnă că promisiunile lui Iohannis ar aduce un impact de minus 4,1% din PIB în 2015. Acest lucru ar propulsa deficitul de la 1,4% din PIB la 5,5% din PIB, ceea ce înseamnă că România ar intra automat în procedura de deficit bugetar excesiv.

Puteți vedea aici principalele puncte din programul prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...