Proprietarul Blue Air pregătește lansarea unei noi companii aeriene în România

Proprietarul Blue Air, Teodor Rada pregătește lansarea unei noi companii aeriene. Hello Jets a primit săptămâna trecută autorizare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR).
Andrada Ghira - joi, 22 iul. 2021, 22:02
Proprietarul Blue Air pregătește lansarea unei noi companii aeriene în România

Hello Jets va fi cea mai nouă companie aeriană românească. Teodor Cristian Rada a înființat compania în luna februarie a acestui an și a obținut autorizație de la AACR.

Principalul obiect de activitate al firmei este transporturi aeriene de pasageri, iar recent un avion al Blue Air a trecut în flota noii firme înființate de Rada.

„Aeronava YR-BAG este una dintre cele de veche generatie pe care, prin programul de reînnoire a flotei, Blue Air a decis să nu o mai utilizeze, fiind o aeronavă cu costuri de întreținere mari și locuri putine, care nu are parametrii necesari unei operări profitabile pentru modelul nostru de business. Fiind practic neutilizată, am închiriat-o la Hello Jets, la un preț comparativ cu cel pentru aeronava similară pe care o avem închiriată unui operator din Africa, înca din 2019″, a declarat pentru Economica.net, Oana Petrescu, CEO Blue Air.

Avionul care a fost închiriat către Hello Jets este un Boeing 737-500, vechi de peste 31 de ani, cu o configurație de 126 de locuri, și care a intrat în flota Blue Air în 2009.  Hello Jets a avut nevoie de avion și pentru a satisface cerințele de certificare ca operator de transport aerian, dar și pentru a începe testarea noului concept.

Dar, noua companie aeriană nu va veni să facă concurență Blue Air. Aceasta va ataca o piață diferită de cea a operatorului low-cost.

„Conform acordului cu Hello Jets, aceasta companie va avea un model de business orientat pe distanțe lungi și, implicit, o flotă de aeronave și destinații total diferite de cele ale Blue Air”, ne-a mai declarat Oana Petrescu.

Blue Air se listează pe Bursa de la Londra

Blue Air urmeză să se listeze la Bursa de la Londra printr-un procedeu numit preluare inversă, mai rapid decât o listare clasică. Compania speră să atragă 250 de milioane de euro prin listarea la Bursă, bani care vor fi folosiți pentru schimbarea și extinderea flotei, de la 15 avaaone, la 50 modele Boeing 737 MAX.

99,99% din capitalul social al Blue Air Aviation SA este deținut de Airline Invest SA, deținută de Teodor-Cristian Rada, iar restul de fratele acestuia, Mihai Cătălin Rada.

Blue Air a fost fondată în 2004 și a fost profitabilă înainte de pandemia de COVID, cu un profit înainte de taxe de 6,75 milioane de euro pentru anul financiar încheiat la 30 septembrie 2019.

Un an de Animawings

Peisajul aviatic românesc s-a îmbogățit anul trecut cu o nouă companie aeriană. Proprietarul Christian Tour, Cristian Pandele, a lansat Animawings, din care Aegean Airlines deține 25%. Compania efectuează în principal curse charter și de anul acesta a introdus și curse regulate, printre care Paris, Catania și Napoli. Până ȋn prezent, aeronavele Animawings au operat un total de 1074 de zboruri, care au ajuns în 36 de destinații.

Fotografie de Stefan Fluck pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...