Proprietarul uzinei din Craiova a anunțat abandonarea proiectului pentru uzina de baterii din Turcia

Marele grup turc Koç Holding, acționar al companiei Ford Otosan alături de americanii de la Ford, a anunțat că renunță la proiectul de a construi o uzină de baterii pentru mașini electrice în Turcia. O eventuală investiție într-un astfel de proiect va fi reevaluată în viitor, „în funcție de dinamica pieței vehiculelor electrice”. Stoparea proiectului din Turcia este încă un semn că piața mașinilor electrice se află în impas.
Robert Stan - sâm, 11 nov. 2023, 13:18
Proprietarul uzinei din Craiova a anunțat abandonarea proiectului pentru uzina de baterii din Turcia

Istoria uzinei de celule pentru baterii din Turcia este una tumultoasă. Primele informații despre acest proiect au apărut în 2021, pentru ca, în martie 2022, să fie semnat un memorandum între Koç Holding, Ford și producătorul de baterii coreean SK On. Cele trei companii au decis să construiască o fabrică în care să fie realizate celule NMC cu conținut ridicat de nichel. Amplasată în apropiere de capitala turcă, Ankara, uzina era consideră un pas logic în planurile Koç Holding și Ford de a electrifica gama de vehicule comerciale produsă în uzinele Ford Otosan din Turcia și România.

Doar că, în ianuarie 2023, partea coreeană a decis să amâne investiția ca urmare a prognozelor care arătau că piața vehiculelor electrice se va plafona în curând. Deși nu și-au făcut decizia publică imediat, cei de la Sk On au declarat că „după semnarea memorandumului de înțelegere (n.n. – cu Ford și Koç Holding) în martie 2022, am discutat cazul asocierii în participațiune în Turcia, dar discuțiile nu au fost finalizate. Decizia finală de a opri sau nu negocierile privind asocierea în participație nu a fost încă luată”.

Totodată, după ce zvonul privind stoparea proiectului au devenit certitudine, americanii de la Ford au reacționat declarând că „planurile noastre referitoare la fabrica de baterii din Turcia rămân neschimbate și continuăm conform calendarului planificat. Mai multe detalii vor fi transmise la momentul oportun.”

Aceste detalii au întârziat să apară și, ulterior, a fost anunțată continuarea proiectului, dar cu participarea – alături de Koç Holding și Ford – a coreenilor de la LG Energy Solution.

Deși lucrurile păreau a merge din nou bine, Koç Holding a anunțat acum că a revocat acordul cu Ford Motor și cu producătorul sud-coreean de baterii LG Energy Solution pentru crearea unui joint-venture destinat producerii de celule de baterii destinate vehiculele comerciale electrice.

Mai mult chiar, oficialii turci au menționat că „având în vedere ritmul actual de adoptare a vehiculelor electrice, momentul nu este potrivit pentru o investiție în celule de baterii”.

„Ford și Koç Holding își vor menține angajamentul de a sprijini producția de vehicule electrice la uzina Ford Otosan din Kocaeli și vor evalua potențialele investiții în celule de baterii în viitor, în conformitate cu dinamica pieței vehiculelor electrice”, se precizează în anunțul marelui grup din Turcia.

În acest context, este important de menționat, conform LifeNews.ro că fabrica de celule pentru baterii de lângă Ankara ar fi trebuit să fie cea mai mare din Europa și avea ca scop aprovizionarea tuturor uzinelor Ford Otosan. Deja, la uzina Gölcük din Kocaeli, Ford Otosan asamblează modelul electric e-Transit, iar în urmă cu câteva zile a fost anunțată și lansarea modelului Tourneo Custom care are și el o variantă electrică. În 2024, la uzina Ford Otosan din Craiova este programată intrarea în producție a versiunilor electrice ale Ford Courier Transit și Courier Tourneo, precum și variantei Ford Puma cu sistem de propulsie alimentat de la baterii.

Pe lângă toate acestea, în baza unui acord cu grupul Volkswagen, Ford Otosan va asambla în Turcia furgonete electrice purtând pe caroserie emblema grupului german.

Tocmai pentru că parteneriatul cu Ford Otosan este unul care poate genera fonduri importante, coreenii de la LG Energy Solution (LGES) au ținut să declare după decizia de a stopa investiția în uzina de baterii din Turcia, că aceasta a fost luată de comun acord cu Ford și Koç Holding pentru că ritmul actual de adoptare a electrificării de către consumatori este mai scăzut decât estimările inițiale.

„LG Energy Solution și Ford lucrează împreună la un plan de sprijinire a producției de celule de baterii pentru vehicule electrice prin operațiunile deja existente ale LG Energy Solution, extinzând astfel relația de afaceri de lungă durată dintre companii”, au menționat oficialii LGES. De altfel, în prezent, LGES asigură bateriile necesare modelelor e-Transit și chiar Mustang Mach-e de la uzina sa din Polonia.

Este de așteptat ca, în absența noii uzine de celule din Turcia, tot din Polonia să fie furnizate și bateriile pentru întreaga gamă de vehicule asamblată în uzinele Ford Otosan, inclusiv pentru Ford Courier e-Transit, Courier e-Tourneo și varianta electrică a SUV-ului Ford Puma.

În că din luna octombrie cei de la LG Energy Solution avertizau asupra încetinirii creșterii veniturilor în 2024 din cauza incertitudinilor economice globale care afectează perspectivele vânzărilor de vehicule electrice mai ales în Europa.

Prin decizia de a opri investiția din Turcia, parteneriatul LGES – Koç – Ford se alătură unui număr tot mai mare de producători și furnizori auto care au înlocuit optimismul cu prudența în privința vânzărilor de vehicule electrice. Nu trebuie uitat că Varta a amânat investiția în potențiala uzină din România, companiile NorthVolt și Tesla nu mai par atât de interesate de a dezvolta uzinele programate în Germania, iar Volkswagen a pus stop proiectului de a construi o zuină de baterii în Europa Centrală și de Est. Sigur, și decizia SK On de a le ceda locul celor de la LGES în parteneriatul cu Koç și Ford trebuie luată în calcul.

Citește și:
– Uzina de baterii din Turcia pentru vehicule electrice Ford ar putea fi construită cu LG în loc de SK On
– UPDATE: Investiția în uzina de baterii SK On din Turcia, în cumpănă. Proiectul ar fi trebuit să livreze celule pentru Ford Otosan

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...