Propunerea de premier a PNL, Orban – Obiectivul liberalilor, alegeri anticipate. PSD spune că are majoritate pentru a-l propune pe Pricopie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a prezentat preşedintelui decizia PNL de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate. PSD şi Pro România au, în prezent, "suficiente" voturi pentru a trece în Parlament un Guvern condus de Remus Pricopie, a declarat, joi, preşedintele interimar al social-democraţilor, la sediul central al partidului, înainte de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni.
Economica.net - joi, 06 feb. 2020, 10:25
Propunerea de premier a PNL, Orban - Obiectivul liberalilor, alegeri anticipate. PSD spune că are majoritate pentru a-l propune pe Pricopie

„Propunerea de premier este în conformitate cu hotărârea Consiliului Naţional, în persoana preşedintelui partidului, subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui decizia Partidului Naţional Liberal de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură.

Preşedintele PNL, premierul demis Ludovic Orban, a declarat, joi, că obiectivul partidului pe care îl conduce este acela de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea condiţiilor constituţionale care să permită şefului statului dizolvarea actualului Parlament.

În acest sens, Orban a anunţat că delegaţia PNL va transmite preşedintelui Klaus Iohannis susţinerea pentru obiectivul declarat al şefului statului, de convocare a alegerilor anticipate.

„Iar în acest sens, decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate. (…) Sunt convins, din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele României, din toate poziţiile publice exprimate de preşedinte, că există o convergenţă clară cu privire la acest obiectiv (alegerile anticipate – n.r.)”, a adăugat liderul liberalilor.

Preşedintele PNL a anunţat, în context, că s-a decis ca echipa de negociere, împreună cu liderii grupurilor parlamentare, să poarte discuţii, în perioada următoare, cu toţi partenerii pentru a defini o poziţie comună care să determine declanşarea alegerilor anticipate.

El a reafirmat că România este prizoniera unor parlamentari „născuţi din pixul lui Dragnea, care ţin captiv poporul român”.

„Obiectivul fundamental al PNL este acela de a asigura buna guvernare a României, de a asigura derularea în cele mai bune condiţii a procesului de reformare, de modernizare, de dezvoltare a economiei, de a spori credibilitatea pe plan internaţional a României, de a face din România o ţară respectată, puternică şi influentă. România este ţinută prizonieră de un Parlament dominat de parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea care torpilează orice proces de modernizare, orice proces de reformă reală şi care ţin captiv poporul român”, a declarat Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Potrivit acestuia, pentru a se asigura buna guvernare nu există altă soluţie decât de a se da din nou puterea românilor, dreptul să-şi aleagă un Parlament reprezentativ care să fie oglinda fidelă a voinţei, a aspiraţiilor şi aşteptărilor poporului român şi care să poată să ofere un sprijin solid pentru un guvern hotărât să modernizeze România.

„Ca atare, obiectivul PNL în următoarea perioadă este acela de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea condiţiilor constituţionale care să permită preşedintelui României, Klaus Iohannis, dizolvarea actualului Parlament şi acordarea posibilităţii românilor de a-şi alege un parlament care să-i reprezinte cu adevărat”, a precizat preşedintele PNL.

În opinia sa, miercuri s-a văzut că „PSD n-a înţeles nimic din votul cetăţenilor”.

„Anul trecut, PSD a fost redus la jumătate ca număr de voturi faţă de procentul pe care l-au obţinut în alegerile din 2016. Au pierdut alegerile europarlamentare, câştigate de PNL, au pierdut drastic în faţa românilor la referendumul convocat de preşedintele României pentru asigurarea independenţei justiţiei, au pierdut alegerile prezidenţiale câştigate de preşedintele Klaus Iohannis cu un rezultat spectaculos. Românii s-au săturat de PSD, din păcate singurii care nu înţeleg acest lucru sunt parlamentarii şi conducerea PSD. Orice tertip procedural vor încerca să facă în următoarea perioadă, noi vom apela la prevederile Constituţiei, la prevederile regulamentului Camerelor reunite şi ale celor două camere separate, astfel încât să determinăm derularea procedurilor constituţionale în conformitate cu prevederile legale”, a afirmat Orban.

Ciolacu: Avem suficienţi parlamentari cât să treacă propunerea ca prim-ministru să fie Remus Pricopie

PSD şi Pro România au, în prezent, „suficiente” voturi pentru a trece în Parlament un Guvern condus de Remus Pricopie, a declarat, joi, preşedintele interimar al social-democraţilor, la sediul central al partidului, înainte de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

El a precizat că va fi însoţit la discuţiile cu şeful statului de Mihai Weber, Claudiu Manda, Paul Stănescu şi Titus Corlăţean.

„Doamna Gabriela Firea a pus priorităţile administrative ale Capitalei înaintea priorităţilor politice şi o felicit pentru acest lucru, conduce comandamentul de iarnă în acest moment. Mandatul nostru este foarte clar, avem o propunere de prim-ministru în persoana domnului Remus Pricopie. Suntem două forţe politice care susţinem aceeaşi propunere, cu alte cuvinte am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. Avem suficienţi parlamentari cât să treacă propunerea ca prim-ministru să fie Remus Pricopie”, a susţinut Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat că nu îi va prezenta preşedintelui Klaus Iohannis lista cu semnăturile parlamentarilor care îl susţin pe Pricopie.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul, dar va adânci relaţia cu Beijingul
Lavrov: Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul, dar va adânci relaţia cu Beijingul
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este......
Noi măsuri de sprijin pentru populaţie: amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci, sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Se aplică de la 1 iulie
Noi măsuri de sprijin pentru populaţie: amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci, sprijin unic de 700 de lei pentru ...
Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice "Sprijin pentru România", ...
Ucraina a deschis aproximativ 13.000 de dosare cu privire la presupuse crime de război înfăptuite de forțele ruse
Ucraina a deschis aproximativ 13.000 de dosare cu privire la presupuse crime de război înfăptuite de forțele ruse
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat luni că la ora actuală autorităţile ucrainene au deschis ...
Boloș: România nu a cheltuit bani din prefinanțare, pentru că nu au fost operaționalizate structurile necesare implementării PNRR
Boloș: România nu a cheltuit bani din prefinanțare, pentru că nu au fost operaționalizate structurile necesare implementării ...
România nu a cheltuit bani din prefinanţare, pentru că nu au fost operaţionalizate structurile organizatorice necesare ...