Prostituţia şi drogurile au crescut PIB-ul Spaniei cu aproape 10 miliarde de euro

Traficul cu droguri şi prostituţia au mărit cu aproape 10 miliarde de euro PIB-ul Spaniei în anul 2010, arată statisticile actualizate joi conform noilor norme europene, transmite AFP.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 15:55
Prostituţia şi drogurile au crescut PIB-ul Spaniei cu aproape 10 miliarde de euro

Institutul Naţional de Statistică al Spaniei (INE) a anunţat că, în urma recalculării PIB-ului potrivit acestor norme, în anul 2010 activităţile ilegale au reprezentat 0,87% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de euro. La această sumă prostituţia a contribuit cu 3,78 miliarde de euro şi traficul cu droguri cu 5,4 miliarde. Diferenţa până la 9,4 miliarde este pusă pe seama contrabandei cu ţigări şi a pariurilor ilegale.

INE susţine că aceste calcule sunt fundamentate pe ‘studii academice şi ştiinţifice’, precum şi pe rapoarte oficiale. Pentru anul 2013, INE a anunţat că PIB-ul Spaniei a fost revizuit în creştere cu 2,56%, dar nu a oferit detalii despre contribuţia exactă a activităţilor ilegale, precizând că datele despre anul 2010 au fost publicate doar ‘cu titlu excepţional’.

Institutul european pentru statistică (Eurostat) a cerut statelor membre UE ca până pe 1 noiembrie să integreze în statisticile naţionale şi activităţile ilegale ce aduc venituri, considerând că este vorba despre tranzacţii comerciale consimţite în mod liber de participanţi.

Dar aceste norme au creat polemici în unele ţări, cum este cazul Franţei, care a refuzat să contabilizeze prostituţia întrucât nu o consideră ‘o activitate comercială consimţită în mod liber’, sau al Suediei, unde ‘cumpărarea de servicii sexuale este un delict’, guvernul suedez anunţând în consecinţă că nu are de făcut vreo ajustare a PIB-ului.

În schimb în Spania ‘nu a fost nicio problemă, tehnică sau de vreo altă natură, pentru că este vorba doar de aplicarea unei decizii luate de Eurostat pentru armonizarea metodelor de calcul’, explică o sursă din cadrul Ministerului spaniol al Economiei.

Totuşi, unii pun la îndoială acurateţea calculelor realizate de INE, cum este cazul sindicatului inspectorilor fiscului spaniol, care estimează că în anul 2012 activităţile ilicite au reprezentat aproape un sfert din PIB-ul Spaniei. Preşedintele acestui sindicat, Carlos Cruzado, crede că noile cifre avansate de INE sunt rezultatul încercării de a cosmetiza datele reale, această creştere a PIB-ului fiind, în opinia sa, menită să reducă ponderea datoriei şi a deficitului public în PIB.

Dincolo de aspectele strict economice, el atrage atenţia şi asupra faptului că revizuirea modalităţilor de calcul a PIB-ului readuce în atenţie şi mult discutata problemă a legalizării prostituţiei în Europa.

Dar şi Italia a anunţat luni revizuirea în creştere cu 3,8% a PIB-ului său pe anul 2013 în urma aplicării noilor norme cerute de Eurostat, în timp ce Marea Britanie a estimat că activităţile ilegale au reprezentat circa 1% din PIB-ul ei pe anul trecut, respectiv circa 12,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră cu Bulgaria
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Grecia că, din cauza fluxului mare de persoane care se deplasează în......
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
App Store deservește aproape 600 de milioane de vizitatori pe săptămână, iar Apple a plătit peste 230 de miliarde de ...
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului clarificarea urgentă a situaţiei ...
ANSVSA: Sunt active la nivel național 130 de focare de pestă porcină africană
ANSVSA: Sunt active la nivel național 130 de focare de pestă porcină africană
Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut la 130 la data de 17 iunie, de la 142 în urmă cu o săptămână, ...