1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

News

Protecţia Consumatorilor a sancţionat cu amenzi de peste 2,11 milioane de lei comercianţii de jucării

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de peste 2,11 milioane de lei unor operatori economici care comercializau jucării atât prin vânzare directă, cât şi online.

22 ian, 2020 | Agerpres

Conform unui comunicat al Autorităţii, la 621 din cei 824 de comercianţi verificaţi (75,36%) s-au depistat abateri de la prevederile legale, iar pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 770 de sancţiuni, din care 322 de avertismente şi 448 de amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 2,118 milioane de lei.

În acelaşi timp, s-au dispus 301 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare şi informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de 1,194 milioane de lei şi 163 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 302.329 lei, la vânzarea directă şi 16 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online.

Pe categorii, în cazul comercianţilor cu vânzare directă, inspectorii ANPC au verificat 801 operatori, dintre care 605 au prezentat abateri de la prevederile legale.Valoarea jucăriilor cu abateri a depăşit 1,496 milioane de lei. În acest caz, au fost aplicate 751 de sancţiuni, din care 312 avertismente şi 439 amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor a fost de 2,090 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, s-au constatat abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi la 154 de operatori economici din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

În cazul a 29 de operatori economici din judeţele Constanţa, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti s-au constatat abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare.

În plus, lipsa marcajului de conformitate CE a fost semnalat la 108 operatori economici din judeţele: Bacău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti.

Pe lista abaterilor constatate de ANPC s-au mai aflat: lipsa avertismentelor generale de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a tuturor celor menţionate, lipsa declaraţiei de conformitate şi a documentaţiei tehnice. Totodată, s-au constatat abateri privind desfăşurarea promoţiilor şi practici comerciale incorecte,

Pe segmentul vânzărilor online inspectorii de la Protecţia Consumatorilor unor operatori economic 10 avertismente şi nouă amenzi, în valoare de 28.000 lei. În acelaşi timp, s-au dispus 16 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor prezentate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.

ANPC a derulat, la nivel naţional, în perioada 18 noiembrie - 13 decembrie 2019, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online.

Pe durata controalelor au fost verificaţi 824 de operatori economici, din care 801 cu vânzare directă şi 23 cu vânzare online.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO