Protecţia datelor: UE doreşte garanţii sporite în privinţa transferurilor de date personale

Uniunea Europeană doreşte garanţii ale limitării eficiente a competenţelor autorităţilor SUA de a solicita informaţii personale ale angajaţilor companiilor, în perspectiva încheierii unui nou acord între Bruxelles şi Washington în domeniul protecţiei datelor personale, a anunţat luni comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Vera Jurova, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 15:48
Protecţia datelor: UE doreşte garanţii sporite în privinţa transferurilor de date personale

‘Avem nevoie de garanţia că există un control judiciar eficient asupra accesului autorităţilor publice la informaţii pe motive de securitate naţională, consolidare a legii şi interes public’, a spus Jurova, într-o conferinţă la Bruxelles.

Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că UE doreşte mai multă transparenţă cu privire la limitele atribuţiilor serviciilor de securitate din SUA în domeniul colectării datelor personale.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu SUA ‘în următoarele trei luni’ pentru a se pune capăt incertitudinii juridice din jurul transferurilor transatlantice de date personale. Termenul de trei luni a fost stabilit de un grup de experţi europeni în domeniul protecţiei datelor şi el ‘este luat în calcul’, dar acordul trebuie finalizat ‘cât mai curând posibil’, sublinia Vera Jurova.

Curtea Europeană de Justiţie a invalidat la începutul lunii octombrie cadrul de reglementări cunoscut sub denumirea de ‘Safe Harbour’, care guvernează de 15 ani aceste transferuri în scopuri comerciale, provocând îngrijorarea a numeroase firme.

Executivul comunitar negociază din 2013 cu administraţia americană garanţii mai importante pentru protecţia datelor personale ale europenilor după transferul lor către SUA.

Într-o decizie din anul 2000, Bruxellesul a considerat că ‘Safe Harbour’ asigura o protecţie suficientă datelor personale ale europenilor, însă dezvăluiri despre practici ale serviciilor de informaţii americane au schimbat datele problemei, determinând UE să solicite garanţii suplimentare.

Datele personale în chestiune înglobează toate informaţiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client).

Conform legislaţiei actuale a UE privind protecţia datelor, companiile nu pot transfera date personale ale cetăţenilor UE către ţări din afara blocului comunitar, printre care Statele Unite, considerate că nu oferă garanţii suficiente privind protecţia intimităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...