Protecţionismul ne va costa locurile de muncă, creşterea economică şi stabilitatea – Guvernatorul Băncii Angliei

Guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Mark Carney, a avertizat într-un interviu acordat Bloomberg că goana 'imorală' după protecţionism va costa locurile de muncă şi creşterea economică şi există indicii preliminare că extinderea barierelor comerciale ar putea afecta economia globală, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 iul. 2018, 07:44
Protecţionismul ne va costa locurile de muncă, creşterea economică şi stabilitatea - Guvernatorul Băncii Angliei

‘Putem alege între un protecţionism imoral, concentrat pe echilibrele bilaterale în domeniul comerţului cu bunuri, şi calea grea, dar corectă, a liberalizării comerţului global în domeniul serviciilor. Protecţionismul imoral ne va costa locurile de muncă, creşterea economică şi stabilitatea, în timp pe opusul acestuia ne va ajuta să ajungem la o globalizare mai inclusivă şi mai rezistentă’, a declarat oficialul BoE.

Întrebat de impunerea tarifelor vamale de către administraţia Trump, Carney a apreciat că impactul deciziilor adoptate în iunie va fi probabil redus.

‘Totuşi, o majorare mai semnificativă a tarifelor va avea un impact substanţial’ şi vor fi de asemenea efecte indirecte asupra economiei, din cauza scăderii încrederii oamenilor de afaceri şi a condiţiilor de pe pieţele financiare’, a avertizat guvernatorul Băncii Angliei.

Acesta a adăugat că ratele dobânzilor pe plan global ar putea reveni la un moment dat la nivelul mediu de dinaintea crizei financiare dar sunt necesare o serie de condiţii pentru ca aceste evoluţii să aibă loc.

Carney a anunţat că în martie 2019 băncile s-ar putea confrunta cu teste de stres în cazul unui Brexit ‘dezorganizat’, dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să ajungă la timp la un acord privind viitoarea lor relaţie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este puţin probabil ca statele UE să concureze poziţia Londrei de centru financiar global, a afirmat oficialul BoE. ‘În unele cercuri europene este o predispoziţie mai ridicată pentru activităţile reglementate. Acesta ar putea stimula un centru foarte mare financiar în Europa, dar efectiv el va fi unul local, opus unuia global, aşa cum va continua să fie Londra’, a apreciat Carney.

Te-ar mai putea interesa și
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de......
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în ...
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...