Protejarea băncilor va fi în centrul planului de reformă al premierului Cameron pentru tratatul UE

Protejarea centrului financiar londonez va fi baza planului premierului David Cameron în privinţa reformării Tratatului Lisabona, afirmă ministrul de Finanţe George Osborne, care consideră că în lipsa schimbărilor ţările non-euro vor trebui să opteze între adoptarea monedei unice şi ieşirea din UE.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 19:35
Protejarea băncilor va fi în centrul planului de reformă al premierului Cameron pentru tratatul UE

Osborne a transmis, la o conferinţă de la Londra, un avertisment ferm că Marea Britanie va părăsi blocul comunitar dacă nu vor fi convenite schimbări de amploare, într-unul din cele mai importante discursuri ale sale pe tema Europei, relatează The Guardian.

El a spus că tratatul de la Lisabona trebuie modificat pentru a preveni ca statele din zona euro să impună Marii Britanii legislaţia în domeniul serviciilor financiare.

Pentru ca mesajul său să fie receptat de partenerii din UE, Osborne a avertizat că eşecul modificării legislaţiei ar determina Marea Britanie să iasă din Uniune, întrucât ar trebui să aleagă între un exit şi intrarea în zona euro.

„Consider că nu este în interesul nimănui ca Marea Britanie să ajungă în situaţia de a opta între aderarea la euro şi ieşirea din UE. Nu dorim să intrăm în zona euro”, a afirmat ministrul la conferinţa organizată de institutul de cercetări Open Europe.

Osborne a arătat că din 2016 zona euro va avea suficiente voturi, conform tratatului de la Lisabona, pentru a aproba reglementări destinate serviciilor financiare care să fie aplicate la nivelul întregii UE, inclusiv în cele 10 state membre din afara uniunii monetare.

Avertizând că grupul euro a început deja să discute, privat, directive UE, ministrul a spus că dacă ţările non-euro nu îşi vor putea proteja interesele colective, atunci vor fi nevoite să opteze între adoptarea monedei unice, ceea ce Marea Britanie nu doreşte, şi ieşirea din Uniune.

„Europa are nevoie urgentă de reformă economice. Integrarea zonei euro este necesară, pentru supravieţuirea monedei unice, dar protejarea legală a drepturilor membrilor din afara uniunii monetare este absolut necesară, pentru a menţine piaţa unică şi a face posibil ca Marea Britanie să rămână în UE.

Osborne a continuat spunând că statele membre favorabile unei abordări economice liberale trebuie să aibă posibilitatea să o promoveze la fel cum cei cu o viziune diferită vor să introducă taxa pe tranzacţiile financiare.

„Dacă unora le este permisă o cooperare mai strânsă pentru adoptarea unor idei costisitoare şi distrugătoare de locuri de muncă, cum este taxa pe tranzacţiile financiare, de ce să nu ne gândim şi la idei de creare de locuri de muncă”, s-a întrebat Osborne.

El a mai spus că este clar ce vrea poporul britanic şi anume refuzul ideii că UE trebuie luată aşa cum este, că trebuie să existe o singură măsură pentru toată lumea, că schimbarea este imposibilă, iar reforma este condamnată.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...