Protest faţă de măsurile de austeritate: Grevă generală în Atena şi alte oraşe din Grecia

Manifestaţii la apelul sindicatelor din sectoarele privat şi public sunt prevăzute pentru miercuri la Atena şi în alte oraşe din Grecia, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, care va perturba în special transportul maritim, relatează AFP.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 08:49
Protest faţă de măsurile de austeritate: Grevă generală în Atena şi alte oraşe din Grecia

Aceasta este prima grevă generală din acest an, la apelul centralelor sindicale din sectorul public (ADEDY) şi cel privat (GSEE) în semn de protest faţă de continuarea politicilor de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor.

‘Nu concedierilor şi şomajului parţial, Da protecţiei drepturilor sociale şi a serviciilor publice!’, susţine confederaţia sindicală ADEDY.

Grecia s-a angajat faţă de creditorii săi – UE, BCE şi FMI – să concedieze circa 11.500 de funcţionari până la sfârşitul anului 2014, prin fuziunea sau suprimarea unor organisme publice, după ce anul trecut au fost concediaţi alţi 3.500 de funcţionari publici.

În ultimii ani, aproximativ 20.000 de angajaţi au fost trimişi în şomaj parţial, obiectivul fiind să se ajungă la o cifră de 25.000 până la sfârşitul anului curent.

Centrala GSEE a făcut apel, la rândul său, către salariaţi ‘să reziste catastrofei sociale’ şi să ‘ceară schimbarea politicilor’. ‘Noi spunem ‘nu’ austerităţii, şomajului şi condiţiilor de muncă medievale’, se afirmă într-un comunicat al acesteia.

Nave comerciale au rămas să staţioneze miercuri în cele mai multe porturi, nicio legătură maritimă nu se va face între insule şi portul principal din Pireu, în apropiere de Atena, ca urmare a participării sindicatului marinarilor la grevă, potrivit biroului de presă al Marinei comerciale elene.

Căile ferate (OSE) şi trenurile de navetişti care leagă Atena de aeroportul de lângă capitala elenă sunt, de asemenea, în grevă.

Cu toate acestea, aeroporturile operează miercuri în mod normal, ca şi metroul şi tramvaiele din Atena, dar circulaţia cu troleibuzele şi autobuzele va fi perturbată, dat fiind participarea lucrătorilor din transporturi la această grevă care va dura până seara.

Cele mai multe farmacii vor rămâne miercuri închise din cauza unui recent acord între guvern şi troica internaţională cu privire la dereglementarea sectorului.

Spitalele funcţionează doar cu un personal de austeritate din cauza participării cadrelor medicale la grevă.

Două mitinguri au fost prevăzute în centrul Atenei – primul cu începere de la 07:00 GMT, organizat de către Frontul Muncitorilor, apropiat Partidului Comunist, iar cel de-al doilea – al ADEDY şi GSEE – o oră mai târziu.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...