Protest în Piaţa Victoriei din cauza târgului organizat de Primărie: Îmbrânceli între jandarmi şi cei din piaţă

O dispută a izbucnit sâmbătă între protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei şi angajaţii Primăriei Capitalei veniţi pentru a pregăti instalarea târgului organizat de municipalitate. Numărul manifestanţilor a crescut la prânz, tensiunea fiind amplificată de montarea unui parapet de beton în zona in care ar urma să aibă loc Târgul de Crăciun. De asemenea, au avut loc ciocniri între jandarmi şi protestatari. Câţiva protestatari au fost ridicaţi de jandarmi. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că un protestatar a lovit un alt cetăţean, o persoană mai în vârstă, iar când jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţia de poliţie, ceilalţi manifestanţi au intervenit, fapt ce a dus la îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari.
Economica.net - sâm, 02 dec. 2017, 13:32
Protest în Piaţa Victoriei din cauza târgului organizat de Primărie: Îmbrânceli între jandarmi şi cei din piaţă

Comunitatea „Corupţia ucide” a postat, sâmbătă, un mesaj prin care îi îndeamnă pe oameni la „proteste ferme, dar non-violente”. Protestatarii din Piaţa Victoriei demontează schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei pentru târgul de sărbători. Numărul manifestanţilor din faţa Guvernului a crescut. Jandarmeria anunţă că trei persoane care au provocat tulburări ale ordinii publice în Piaţa Victoriei şi au agresat un bărbat în vârstă au fost amendate cu 7.000 de lei.

Mesajul manifestanţilor pentru primarul Capitalei: Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă

„Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă. Nu vă puneţi cu românii! Uitaţi, le-am strâns frumos, doar să veniţi să le ridicaţi”, transmit protestatarii din Piaţa Victoriei.

Manifestanţii demontează schelele scenei din faţa Guvernului, au dărmâmat deja o parte din gardurile care împrejmuiesc locul şi împiedică în continuare angajaţii Primăriei să intre cu maşinile în piaţă pentru amenajarea târgului.

Numărul protestatarilor a început să crească, printre ei numărându-se şi parlamentari şi consilieri USR.

Cele câteva zeci de persoane, unele aflate în piaţă încă de dimineaţă, scandează împotriva primarului Capitalei Gabriela Firea şi a PSD.

„Nu vrem târg şi festival, vrem pe Dragnea-n tribunal!”, strigă cei aflaţi în piaţă.

De asemenea, au avut loc şi îmbrânceli şi dispute verbale între jandarmi şi protestatari.

Cei aflaţi în piaţă au oprit înaintarea unora dintre maşinile care transportau materialele necesare instalării târgului.

Lucrătorii au fost întâmpinaţi de câteva persoane cu steaguri tricolore şi cu portavoci, care scandau „Nu cedam Piaţa Victoriei!”, „Firea, nu uita, piaţa asta nu-i a ta!” şi „Vrem spitale, nu târguri penale!”.

Aceleaşi scandări au putut fi auzite şi cu la protestul desfăşurat cu o seară în urmă, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.

Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că Târgul de Sărbători – Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 – 17 decembrie, în Piaţa Victoriei. PMB a anunţat că în cadrul acestui eveniment vor cânta artişti precum: Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Andra Gogan, precum şi Gaşca Zurli şi Orchestra Naţională Valahia.

Primarul Gabriela Firea a explicat, miercuri, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului, afirmând că „accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină”. Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi, făcând apel la spiritul Crăciunului, a îndemnat la bucurie în „luna darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”.

Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide” a apărut mesajul „NU plecăm din Piaţa Victoriei!”. „Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată”, au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

Premierul Mihai Tudose a declarat că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste. Gabriela Firea spune că nu vrea să comenteze afirmaţiile premierului, preferând să îşi canalizeze „gândul şi energia” către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...