Protest la Finanţe şi ANAF: Sindicaliştii „SED LEX” cer demisia şefului ANAF. Răspunsul lui Diaconu

Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor 'SED LEX' organizează joi, în intervalul orar 11,00 - 14,00, o acţiune de protest în faţa sediilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin care solicită demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, pentru abuz în serviciu.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 06:40
Protest la Finanţe şi ANAF: Sindicaliştii

Protestul, intitulat Marşul Demnităţii, este susţinut de finanţiştii din toată ţara, care pe perioada acţiunii desfăşurate în Bucureşti vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, scrie Agerpres.

‘Acest caz tipic de preluare a unei instituţii prin teroare, intimidare şi abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoştinţa preşedintelui României, Seviciului Român de Informaţii, primului ministru interimar şi primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocaţii organizaţiei să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu’, se arată într-un comunicat al SED LEX.

Sindicaliştii îl acuză pe şeful ANAF de ‘acţiuni de represiune şi pedepsire ale angajaţilor’ pentru participarea la o acţiune de protest în data de 3 noiembrie.

‘Insistăm însă asupra faptului că acţiunile de represiune ale preşedintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaţilor pentru participarea la o acţiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că preşedintele ANAF doreşte să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituţiei, chiar cu preţul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur şi simplu dispoziţia unui şef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinţe negative, nu numai pentru cariera funcţionarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcţiona instituţia în raport cu orice altă persoană fizică şi juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcţii de conducere în instituţiile statului.’, se arată în comunicatul Alianţei sindicale.

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, i-a demis din funcţie în data de 9 noiembrie pe şefii Direcţiilor de Finanţe din Timişoara şi Iaşi pentru că aceştia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Şeful ANAF a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenţa unui inspector al Direcţiei de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, urmând ca, din componenţa fiecăreia, să facă parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generale de Integritate (DGI).

‘Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa’, a declarat Gelu Ştefan Diaconu.

Potrivit ANAF, atât ANFP (Agenţia Naţională de Funcţionarilor Publici – n.r.) cât şi reprezentanţii SED LEX au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate realiza decât la solicitarea direcţiilor regionale.

 

Şeful ANAF: Într-o ţară civilizată, membră UE, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza o instituţie fundamentală a statului

Într-o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituţie fundamentală a statului român, afirmă preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, într-un comunicat remis joi AGERPRES, în replică la protestul anunţat pentru aceeaşi zi de Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor ‘SED LEX’.

‘Vasile Marica (preşedintele SED LEX – n.r.), veriga de legătură dintre grupurile de interese locale şi câţiva locotenenţi personali ai acestuia speriaţi de gândul că nu-şi mai pot negocia funcţiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea sa vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic (…) Într-o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituţie fundamentală a statului român’, subliniază şeful Fiscului.

Potrivit acestuia, prezenţa unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă şi oferă garanţia că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica şi al ‘găştii acestuia’, preocupaţi doar să profite de pe urma unor funcţii publice. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de direcţiile regionale de finanţe publice care au personalitate juridică.

‘Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frăţiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal şi fiscal, însă a venit momentul să înţeleagă până şi el că nu mai poate trăi la nesfârşit din şpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă. În esenţă, acest personaj nociv pentru tot ce înseamnă reforma administraţiei, un profitor al mişcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor şi împotriva oferirii unei oportunităţi reale de promovare angajaţilor ANAF merituoşi, pentru a rămâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari’, declară, în comunicat, Gelu Diaconu.

Cât priveşte solicitarea sindicaliştilor de demisie, preşedintele ANAF precizează că aceasta este la dispoziţia noului prim-ministru.

‘Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credinţă care muncesc zilnic şi contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat în principal în interesul contribuabililor şi secundar în favoarea salariaţilor) nu vor cădea în capcana manipulării întinsă de un personaj lipsit de substanţă profesională, morală şi umană, căţărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale’, menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...