Protest naţional al transportatorilor rutieri pe 18 aprilie. Ei cer Parlamentului demiterea conducerii ASF

Organizaţiile transportatorilor au decis, într-o întlnire desfăşurată joi, să organizeze un protest la nivel naţional în 18 aprilie, la care ar putea participa zeci de mii de autovehicule, după ce Guvernul, Parlamentul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA, a anunţat, vineri, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Economica.net - vin, 18 mart. 2016, 06:47
Protest naţional al transportatorilor rutieri pe 18 aprilie. Ei cer Parlamentului demiterea conducerii ASF

Luni, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, declarase, pentru News.ro, că organizaţiile transportatorilor se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre un eventual protest la nivel naţional la care ar putea participa 40.000 de autovehicule, dacă Guvernul şi ASF nu trimit un răspuns clar până miercuri în legătură cu măsurile preconizate pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA

„Patronatele din industria transporturilor rutiere – COTAR, UNTRR, FORT, ARTRI, APTE, APULUM – au avut ieri, 17 martie 2016, prima întâlnire comună pentru organizarea unui amplu protest naţional în data de 18 aprilie 2016, după ce Guvernul, Parlamentul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA”, se arată într-un comunicat remis News.ro de către COTAR.

Transportatorii sunt nemulţumiţi de activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cer Parlamentului să demită conducerea instituţiei. Mai mult, o astfel de decizie a aleşilor ar putea chiar opri protestul transportatorilor.

„Patronatele din industria transporturilor rutiere solicită Parlamentului demiterea conducerii ASF şi numirea de urgenţă a altei conduceri care să vină cu soluţii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atât pentru transportatori, cât şi pentru persoanele fizice, până la data protestului din 18 aprilie 2016”, se mai arată în comunicatul COTAR.

Principala nemulţumire a transportatorilor este scumpirea acelerată a poliţelor de asigurare a vehiculelor în ultimul an. În plus, transportatorii au evaluări diferite faţă de cele ale ASF în privinţa scumpirii RCA.

Datele publicate de către autoritate arată că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a crescut cu 42% faţă de nivelul din iunie 2015.

Însă transportatorii susţin că scumpirile au fost, în realitate, mult mai mari şi le pun în pericol activitatea.
„Recent am văzut un alt exemplu. Proprietarul unui microbuz de 20 de locuri, care a plătit anul trecut, pentru 12 luni, un RCA de 3.000 de lei, a plătit acum 6.000 de lei pentru jumătate de an. Avem aici o creştere de 200%”, a precizat Ştefănescu, pentru News.ro.

În decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală, iar peste 10.000 de şoferi au blocat Piaţa Victoriei pentru a a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea semnificativă a tarifelor RCA.

„Ce a fost în decembrie, în Victoriei, a fost doar o încălzire. Dacă blocăm centura Capitalei, s-a terminat, nu mai intră şi nu mai iese nimeni din Bucureşti”, a avertizat preşedinele COTAR.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...