Proteste în Kazahstan: Preşedintele Tokaev a dat ordin să se tragă ”fără avertisment” asupra ”teroriştilor”

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor'', a respins orice fel de negocieri şi a promis ''eliminarea bandiţilor înarmaţi'' pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmit AFP şi Reuters.
AGERPRES - vin, 07 ian. 2022, 12:06
Proteste în Kazahstan: Preşedintele Tokaev a dat ordin să se tragă ''fără avertisment'' asupra ''teroriştilor''

”Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că ”teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor”.

Potrivit lui Tokaev, ”20.000 de bandiţi” – cu ”un plan clar” şi cu ”un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că ”bandiţii” care nu se predau ”vor fi distruşi”. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ”terorişti”.

Tokaev i-a ”mulţumit în mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe.

”Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis Tokaev.

El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Preşedintele kazah a indicat că trupele de menţinere a păcii trimise de Rusia şi de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităţilor kazahe şi că se vor afla în această ţară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că unităţi militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan ”24 de ore din 24” şi controlează aeroportul din Almatî împreună cu forţele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...